Riigikogu Keskerakonna fraktsioon edastas täna majandus- ja taristuminister Kristen Michalile arupärimise, mille sisuks on AS Eleringi tegevus ja ennekõike võrgutasude maksmine. Riigiettevõtte 2015. majandusaasta aruande järgi teenis ettevõte 132,4 miljoni euroni ulatunud tulude juures ärikasumit 41,6 miljonit eurot ning puhaskasumit 25,1 miljonit eurot. Seejuures plaanib ettevõte maksta käesoleval aastal riigile dividendidena 31 miljonit eurot, mida on 11 miljoni euro võrra rohkem kui aasta varem.

„Niivõrd suure kasumi valguses jääb aga arusaamatuks, miks moodustavad tarbija elektriarvest endiselt peaaegu poole võrgutasud? Kui riigiettevõttel on võimalus maksta dividende koguni 31 miljoni euro ulatuses, ei peaks nad oma inimestelt nii kõrgeid tasusid nöörima," sõnas arupärijate esindaja Tarmo Tamm.

Tamme sõnul moodustab võrgutasu tavalise elektritarbija arvest täna 45 protsenti ning varasemalt on selgitatud kõrget võrgutasu Estlinki ühenduste ja muude investeeringutega.

„Investeeringute eest maksmine tundub veel kuidagi arusaadav, kuid olukorras, kus ettevõte maksab riigieelarvesse nii suurel mahul dividende, tundub tegemist olevat hoopis varjatud maksustamisega. Soovime, et minister Michal selgitaks, mis on Eleringi otsuste taga ning kas riigiettevõte ikka peab igat senti taga ajama, kui see tuleb omade inimeste arvelt," lõpetas rahanduskomisjoni aseesimees Tarmo Tamm.