"Ääretult piinlik on lugeda reformierakondlase Arto Aasa seisukohta, et kavandatav turismimaks aitab kaasa omavalitsuste finantsautonoomia tõstmisele. Eriti silmakirjalik on teha seda ka veel olukorras, kui on tehtud otsus tõsta paari aasta pärast majutusasutuste käibemaksu 5 % võrra. Majutusasutused on viidanud selle meetmega seoses töökohtade kokkutõmbamisele maapiirkondades, mis omakorda mõjutab vahetult ja negatiivselt omavalitsuste eelarveid," teatas Jaanus Karilaid.

"Loogikavastane on omavalitsustel siis just sealt enda eelarvesse vahendeid korjata. Minister Aas võiks elementaarse sammuna tuua välja uuele meetmele ka mõjude analüüsi ning näidata, et miks on turismimaksuga vaja aidata Tallinna aga karistada näiteks Haapsalut, Kuressaart ja Kärdlat."

Reformierakondlasest riigihaldusminister Arto Aas tunnistas aga Lääne Elule, et üheks komistuskiviks selle maksu kehtestamisel võivad saada poliitilised tõmbetuuled Toompea ja Tallinna vahel. „Tallinnal on kombeks selliste asjadega vint üle keerata. Me võime ju tahta luua häid võimalusi Haapsalule, Kuressaarele, Pärnule, aga siis kerkib küsimus - mida Tallinn teeb?," rääkis Aas.

"Pealegi ei läheks turismimaksu eesmärgiga kuidagi kokku väljavaade, et Tallinna linnavalitsus võib „sildistamata" lisaraha hoopis oma meediamasina paisutamisele suunata. Taolise stsenaariumi võimalikkus võib turismimaksu surmata enne, kui see idee tasandilt üldse kaugemale jõuabki."