"Sotsiaalmaksu lagi tuleb," ütles Keskerakonna riigikogu valimisplatvormi töörühma juht ja peaminister Jüri Ratase büroojuht Tanel Kiik. Kuigi arutelud veel käivad, mis see täpne summa olema peaks, on ettepanek kehtestada see nelja keskmise palga tasemele, lisas ta.

See tähendaks, et enam kui neljakordse Eesti keskmist palka ületava osa pealt tööandja enam ei peaks tasuma 33-protsendilist sotsiaalmaksu. Sotsaalmaksu lae sidumine keskmise palgaga oleks Kiiki sõnul hea selle tõttu, et siis ei peaks seda pidevalt muutma ja ta kasvaks automaatselt.

Sotsiaalmaksu lae kehtestamisel on Kiiki hinnangul kaks positiivset omadust.

Esmalt tekiks ettevõtel stiimul tuua kõrgepalgalisi töökohti Eestisse. Eriti just näiteks IT-sektoris kuid ka muid kõrgepalgalisi ja juhtivaid töökohti. Täna on siin maksukoormus väga kõrge ja pigem stiimul neid töökohti Eestist välja viia, märkis Kiik.

Teine positiivne aspekt sotsiaalmaksu lael oleks Kiiki sõnul vähenev stiimul tulu ettevõtetest välja viia näiteks dividendide kaudu.

Kolmapäeval ütles Keskerakonna juht Jüri Ratas, et partei on kõvasti muutunud ja neili aastat tagasi ei oleks sotsiaalmaksu lae kehtestamisest rääkimine Keskerakonnas olnud isegi mõeldav.

Lisaks on kava kohaselt detsembris kokku saaval Keskerakonna majandusprogrammis jätkuvalt sees veel ka astmelise tulumaksu kehtestamise idee, kuid milline see täpselt võiks olla, ei ole veel selge, rääkis Kiik.

Vabaerakond: veel aasta tagasi olid nad ükshäälselt sellele vastu

Keskerakonna esimehe ja peaministri Jüri Ratase lubadus, et erakond viib ellu nende nimekirjaga liitunud endiste reformierakondlaste Andrei Korobeiniku ja Imre Sooääre soovi kehtestada Eestis sotsiaalmaksu lagi, on üllatav aga Vabaerakonnale.

Selle fraktsiooni aseesimehe Krista Aru sõnul olid veel eelmisel aastal keskerakondlased sotsiaalmaksu lae kehtestamisele üksmeelselt vastu ja hääletasid samasisulise eelnõu riigikogu rahanduskomisjonis kiiresti maha.

Aru ütleb, et sellega, et Vabaerakonna ettepaneku vajalikkust Eestile mõista, läks peaminister Jüri Ratasel küll kaua aega, aga vähemalt sai asja. „Tuleb loota, et Keskerakonna juhi seisukoht ei osutu vaid tühjaks valimislubaduseks,“ lisas Aru.

Ta rõhutas, et Vabaerakond algatas juba tunamullu oktoobris sotsiaalmaksuseaduse täiendamise seaduse, mille heakskiitmisel oleks kehtestatud nn sotsiaalmaksu lagi, mille tulemusena 4,5-kordset mediaanpalka ületavat töötasu sotsiaalmaksuga ei maksustata.

Riigikogu rahanduskomisjoni kuulus toona varalahkunud Vabaerakonna riigikogu fraktsiooni aseesimees Andres Ammas. Ammas selgitas 21. veebruaril 2017 toimunud rahanduskomisjoni istungil, et vabaerakondlaste algatatud eelnõu soodustab kõrgepalgaliste spetsialistide Eestisse toomist ja jäämist ning uute kõrgepalgaliste töökohtade loomist, samuti aitaks Eesti majandusel muutuda targemaks ja tootlikumaks.

Ammas märkis istungil, et Teenusmajanduse Koda ja Tööandjate Keskliit toetavad eelnõu, kusjuures kõige rohkem võidaks muudatusest Eesti tööstussektor. Jüri Ratase valitsus eelnõu ei toetanud.

Toona hääletasid riigikogu rahanduskomisjoni kuuluvad keskerakondlased Andrei Novikov, Kersti Sarapuu ja Mihhail Stalnuhhin, sotsiaaldemokraat Kalvi Kõva ja isamaalane Priit Sibul eelnõu tagasilükkamise poolt. Reformierakondlane Aivar Sõerd jäi erapooletuks.