Eelnõu nägi ette tulumaksumäära esimese astme fikseerimist 21 protsendi juures ja teise, 33-protsendilise astme sisse viimist tulule, mis ületab aastas 300 000 krooni ehk kuus 25 000 krooni. Samuti fikseeris eelnõu maksuvaba tulu määraks 27 000 krooni.

Eelnõu tutvustanud Kadri Simson selgitas, et nii ulatab Keskerakond oma abikäe riigile ja näitab, et lisaks riigivara odavmüügile ja riigieelarve kärpimisele on ka teisi võimalusi.

„Anname valitsusliidule täiendava võimaluse tulude suurendamiseks,“ selgitas Simson. Astmelise tulumaksu kehtestamise korral teeniks riik Keskerakonna andmetel lisa 2,1 miljardit krooni.

Riigikogu rahanduskomisjon tegi ettepaneku eelnõu mitte toetada.

Kuigi ka sotsiaalministrist Ivari Padar käis valitsusele oma kokkuhoiuplaani tutvustades välja idee astmelisest tulumaksust, sotsid täna Keskerakonna eelnõu siiski ei toetanud. Eiki Nestori sõnul on koalitsioonides tavaks teha ikka nii nagu kokku lepitud ja see on ka koalitsiooni aluseks.

„Me ei ole valitsusliidus kokku leppinud, et astmelise tulumaksu sisse seame ja nii kaua on meie fraktsioonil keeruline seda toetada,“ selgitas Nestor ning tuletas meelde, et samamoodi on käitunud ka Keskerakond ise. 

Eelnõu lükati tagasi 44 poolt- ja 36 vastuhäälega.