Soome kinnisvaraportaalis Etuovi.com on kümneid pakkumisi, kus viisaka välimusega kortereid Helsingi rohelistel äärealadel müüakse hinnaga 30 000 – 45 000 krooni ruutmeeter. Stockholmi äärealadel on korterid isegi soodsamad – 26 000-kroonise ruutmeetrihinnaga võib leida korraliku rõduga elamise rahulikus piirkonnas.

Tallinna kesklinnas ei leia enam korterit uues või täielikult renoveeritud majas soodsama ruutmeetrihinnaga kui 25 000 krooni. Uute kortermajade hinnalagi küünib siin 45 000 kroonini. Näiteks Tartu maantee äärde rajatavas Fahle kortermajas tuleb ülemise korruse korteri eest välja käia enam kui 40 000 krooni ruutmeetri eest.

Hind hüppas

Arco Vara kommunikatsioonijuhi Kadri Lindpere sõnul on Tallinna kesklinn ja selle lähiümbruse kinnisvaraturg teinud hinnahüppe. Põhjuseks asjaolu, et nõudlus ületab pakkumist.

“Tallinna kesklinnas on nõudlus tänu ostujõu ning laenuvõime tõusule oluliselt kasvanud, loogiline, et Euroopa Liitu astumisel siinsed kinnisvarahinnad ka lähiriikidega sarnasemaks muutuvad,” ütles ta. Teatav osa hinnatõusus on tema sõnul ka välismaalastel.

Arco Vara andmetel kallinevad uued korterid aasta lõikes umbes 10 protsenti, ent kesklinna uuselamute puhul ulatub see näitaja 15–20 protsendini.

Kui aasta tagasi maksis kesklinna ja selle lähiümbruse uuselamu korter keskmiselt 20 000 krooni ruutmeeter, siis tänaseks on sellise korteri hind vähemalt 25 000 krooni ruutmeeter.

Tallinna kesklinna korterite hindu Helsingi ja Stockholmi südalinna hindadega siiski võrrelda ei saa. Näiteks Helsingi südames Lönnrotinkatul valmis tänavu uus kortermaja, kus kahetoalise 47,5-ruutmeetrise korteri saab umbes 245 000 euro ehk 3,8 miljoni krooni eest. See teeb ruutmeetri hinnaks 80 000 krooni, mis on meie vanalinna hinnatasemest kuni kaks korda kallim.

Stockholmi kesklinnas küünivad kahetoaliste korterite hinnad 2–2,5 miljoni Rootsi kroonini ehk 3,3–4,2 miljoni Eesti kroonini. Ruutmeetri hind alates 50 000 – 60 000 kroonist ent ulatub Helsingi tipptasemele.

Me isegi imestame hinna üle

Ulvi Vikat, Pindi Kinnisvara turundusjuht

Sel aastal on uute korterite hinnad Tallinnas tõusnud ja üsna märkimisväärselt. Esimesel poolaastal kasvasid uute korterite hinnad keskmiselt 17%.

Hinnatõusu põhjusi leidub: maa hind on tõusnud, tööjõud on kallinenud, ehitusmaksumused samuti, mõjule on pääsenud ka eelmise aasta käibemaksuseaduse muudatus. Lisaks jätkub laenamine ja seeläbi kinnisvaraturgu toetav pankade laenuklientide püüdmine jne. Kuigi, olgem ausad – aeg-ajalt vaatame ja imestame ka ise, kuidas inimesed on küll nii kiirelt ja kergelt valmis üsna soolase hinnaga korteritega tehingusse minema. Mõningad arendajad, rääkimata eraisikutest, ootavad oma müügi alustamisega, sest hinnad tõusevad pidevalt ja kuu pärast on kasumilootus juba suurem. Mida vähem pakkumisi, seda kõvem konkurents.