Kesko Oyj teatas Helsingi börsile, et praeguse seisuga on Kinnisvaravalduse AS ja Ruokakesko Oy saavutanud keti müügi osas kokkuleppe, osapooled viivad tehingu lõpule maikuu jooksul.

Kesko Baltikumi presidendi Timo Valla ja Kinnisvaravalduse juhtide Indrek Prantsi ja Sven Mansbergi sõnul on tehingu rahaline maht konfidentsiaalne ning pooled seda ei avalikusta.

Pärast Säästumarketi kaupluste omaniku Kinnisvaravalduse AS-i ja kaupluste operaatori Kadaka Säästumarketi AS-i saja protsendi aktsiate üleminekut Keskole jätkavad keti juures osaliselt ka senised juhid.

Prants ja Mansberg, kes on Kinnisvaravalduse juhatuse liikmed ja ka osanikud, jätkavad vähemalt kahe aasta jooksul Kesko omanduses oleva ettevõtte nõukogus; senine kaubandusketi tegevjuht Maldar Mäesalu jätkab ka edaspidi samas ametis.

Säästumarketite ostmine on Kesko teatel osa kontserni strateegiast, mis näeb ette 20-25 protsendi suuruse turuosa hõivamist Baltikumi ligikaudu nelja miljardi euro ehk 62,6 miljardi kroonisel jaekaubandusturust.

Timo Valla hinnangul kujuneb Säästumarketi 8-10 protsendi suuruse turuosa ja Kesko senise turuosa liitmisel ning keti edasisel laienemisel aasta lõpus Kesko turuosaks Eestis ligikaudu 15-20 protsenti.

"Ka sellelt tasemelt on vaja edasi areneda," lisas ta.

Seda, kas Kesko on oma turuosa edasiseks suurendamiseks kõnelusi pidanud ka teiste müügisoovi avaldanud Eesti jaekaubanduskettidega või kavatseb mingeid kõnelusi alustada, ei soovinud Valla kommenteerida.

1998. aastal esimese poe avanud Säästumarketi keti mullune käive oli 323 miljonit krooni ja kasum kuus miljonit krooni. Ketti kuulub 16 kauplust, ehitamisel on veel kolm.

Aasta lõpuks peaks Säästumarketi kaupluste arv kahekordistuma ning oodatav käive ulatub üle miljardi krooni, teatas Kesko.

Valla ei soovinud avalikustada Säästumarketi laienemisega seotud Kesko investeeringuplaani, ta märkis vaid, et seni on Säästumarket suutnud laieneda omavahendite arvelt ning see jätkub ka edaspidi.

Kesko Grupil on Eestis kolm SuperNetto kaubanduskeskust, neist kaks Tallinnas ja üks Tartus, Kesko Eesti tänavu esimese kvartali käive oli 140,8 miljonit krooni.

Sügisel avab Kesko SuperNetto kaubanduskeskuse ka Pärnus, järgmisel aastal avab kontsern kaubanduskeskuse Tallinna sadamaalal.

Kesko kavatseb avada järgmise aasta lõpuks Riias neli hüpermarketit, esimese SuperNetto kaupluse avamine Riias toimus aprillis.

SuperNetto kaubanduskeskusi võiks Valla hinnangul Eestis ja Lätis mõne aasta pärast kokku olla 10-15.

Valla ei välistanud Säästumarketi-laadsete kaupluste ehitamist ka Läti turule,.

Kui discounter-laadi kauplused on väga korralikult arenenud Eestis, siis miks ei võiks sama juhtuda ka Lätis, märkis ta.

Keskole kuulub Baltikumis veel Eesti suurim ehituskaupade kett Ehitusmaailm, millel on viis kauplust Eestis ja üks Lätis.

Kõigis Baltimaades tegeleb Kesko ka põllumajandustoodete kaubandusega, kokku annab Kesko Baltikumis tööd 750 inimesele.