Tallinna Hinna-ja Konkurentsiameti töötajate kontrollreidid Mustakivi ja Kajaka turgudele näitasid, et soojade ilmade saabudes on olukord kiirestiriknevate toidukaupade müügil muutunud väga halvaks.

Mustakivi turul 9. mail tehtud kontrollreid näitas, et kiirestiriknevaid toidukaupu müüakse antisanitaarsetes tingimustes, ütles hinna- ja konkurentsiameti peaspetsialist Maia Randoja. Nii oli Mustakivi turul üheks müügipunktiks auto külmutusseadmeteta pagasiruum, kust müüdi liha. Sealsamas müüdi eelnevalt sügavkülmutatud ja siis ülessulatatud hakkliha. Seadus aga lubab müüa ainult kohapeal ostja valitud lihatükist valmistatud hakkliha. ülessulatatud hakkliha on meelispaigaks kõikvõimalikele bakteritele, ütles Randoja.

Mustakivi turu ühe kioski ees päikese käes müüdi supikogu hinnaga 17 krooni. Mingit teavet, millega konkreetselt tegu, supikogu juures ei olnud. Vetarsti saabudes kandis soojaksläinud supikogu juba nimetust koeratoit. "Niimoodi päikese käes seisnud toitu ostes võib koeragi ära mürgitada," ütles Randoja.

Linnavalitsus on kehtestanud lahtise ehk toorpiima müügieeskirjad. Eeskiri nõuab, et piim tuuakse kohale jahutatult ja müüakse temperatuuril alla 8 kraadi ning sellises koguses, et piima on võimalik realiseerida 10 tunni jooksul peale müügikohta toomist. Mustakivi turu piimamüüjad ei täitnud ühtegi müügitingimust. Kohapeal puudus teave, kas piim on pastöriseeritud või mitte, kas piima tootja on ühistu või eraisik jne. Mustakivi turu piimamüüjad olid piima juba valanud oma taarasse, kuid linna määrus nõuab, et piima tuleb müüa vaid ostja taarasse.

Hinna- ja konkurentsiameti töötajate reid Kajaka turule näitas, et ehkki soojade ilmade saabudes on kiirestirikneva toidukauba müük viidud üle kioskitesse, pole külmikud, kus toiduaineid hoitakse, sisse lülitatud. See on ka paljude teistel turgudel kauplevate kioskiomanike viis kulusid kokku hoida, nentis Randoja. Külmikud on kioskites küll olemas, sest neid kasutatakse vitriinidena.

Kajaka turul müüdi väljalülitatud külmikutes suuri partiisid verivorsti, maksapasteeti ja toorest shashlõkiliha, mille realiseerimisaeg on kõige lühem. Välilettidel müüdi Kajaka turul ka kanalihatooteid. Ehkki kanakoivad olid sügavkülmutatud, keelab kiirestiriknevate toidukaupade müügi eeskiri nende igasuguse külmutuseta müügi.

Kõik kontollitud kalamüüjad Kajaka ja Mustakivi turgudel patustasid nõude vastu, mis lubab müüa ainult jääle asetatud jahutatud kala.

Hinna- ja konkurentsiameti järelevalveosakond koostas Kajaka turule müügieeskirjade rikkumise eest protokolli. Mustakivi ja Kajaka turgude juhtkonnale on nädalapäevad aega olukorda müügipunktides parandada, nädala lõpus võtavad hinna- ja konkurentsiameti töötajad koos= tervisekaitseametiga mainitud turgude suhtes vastu juba konkreetsed otsused.

KAIRE KENK