Valitsus on mahepõllumajanduse registri asutamise heaks kiitnud ja kinnitanud registri pidamise põhimääruse.

Mahepõllumajanduse register võetakse kasutusele, et luua korrastatud ühtne andmekogu isikutest, kes tegelevad mahepõllumajandusliku tootmise, käitlemise või mahepõllumajandusele viitavalt märgistatud põllumajandussaaduste või -toodete sisseveoga, teatas ETAle põllumajandusministeeriumi pressiesindaja.

Põllumajandusministeeriumi kinnitusel on ühtne andmekogu tõhusa järelevalve ja tarbijakaitse eeldus, aga ka Eesti mahetoodete usaldusväärsuse eeldus.

Mahepõllumajanduse seaduse kohaselt teostavad tootja ja käitleja üle järelevalvet kolm asutust. Taimetoodangu inspektsioon (TTI) kontrollib tootjaid ja märgistatud taimekasvatussaaduste sisseveoga tegelevaid isikuid, veterinaar- ja toiduamet mahepõllumajandusliku töötlemisega või märgistatud loomakasvatussaaduste ja põllumajandustoodete sisseveoga tegelevaid käitlejaid ning tervisekaitseinspektsioon jaekaubandus- või toitlustusettevõttes märgistatud põllumajandussaaduse või -toote töötlemisega tegelevaid käitlejaid.

Lisaks teostab tarbijakaitseamet järelevalvet tarbijakaitseseaduses ja selle alusel antud õigusaktides esitatud nõuete täitmise üle.

Registri loomine tuleneb vajadusest koondada kogu mahepõllumajanduse järelevalvealane informatsioon taimetoodangu inspektsiooni kätte.

TTI juurde loodav register hakkab koosnema elektroonilisest andmebaasist, registritoimikust, elektroonilisest kanderaamatust ning registriarhiivist. Registrisse kantakse andmed mahepõllumajanduse seaduse alusel tunnustatud ja tunnustatuks loetud tootjate ja käitlejate ning märgistatud põllumajandussaaduste või -toodete sisseveoga tegelevate isikute kohta.

Register võetakse kasutusele 1. aprillil 2002. aastal. Mahepõllumajanduse seaduse alusel tunnustatuks loetud tootja või käitleja andmed tuleb registrisse kanda ühe kuu jooksul registri kasutusele võtmisest arvates.

Taimetoodangu inspektsiooni andmeil suurenes mahepõllumajandusmaa pindala 2000. aastal 1999. aastaga võrreldes 2,5 korda. 1999. aastal oli Eestis mahepõllumajanduslikku maad 4000 ha ja eelmisel aastal 9872 ha.

Mahepõllumajandus on keskkonda säästev ja looduslikku tasakaalu säilitav põllumajandussaaduste tootmine ning põllumajandussaaduste ja -toodete käitlemine.