Rahapesu andmebüroo tegi 13-le finantsettevõttele ettekirjutused, kuna nad ei täitnud esmasel ärisuhte loomisel kliendi isikusamasuse tõestamise nõuet, mis tähendab, et esmasel lepingu sõlmimisel ei kohtunud mõlemad pooled vahetult, teatas keskkriminaalpolitsei Päevaleht Online’ile.

SMS Laen OÜ, Risicum Capital Estonia OÜ ja Monetti AS vaidlustasid ettekirjutused Tallinna halduskohtus.

Rahapesu andmebüroo on käesoleval aastal kontrollinud 18 kiirlaenuteenuse pakkujat, neist vaid viis täitsid kõiki rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse nõudeid.

Edasi kaevata firmad ei saa

Tallinna Ringkonnakohtu otsuse kohaselt on rahapesu andmebüroo ettekirjutus Risicum Capital OÜ-le õigustatud, kuna rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse eesmärki ei saa kitsalt seostada ainuüksi kuritegelikul teel saadud raha legaliseerimise või kuritegevuse rahastamise vastase võitlusega üksikjuhtumitel.

Selle eesmärk on laiemalt tagada kogu finantssektori ja seeläbi kogu riigi majanduskeskkonna usaldusväärsus. Seaduses sätestatud hoolsusmeetmete täitmine aitab selle eesmärgi saavutamisele vaieldamatult kaasa. Ringkonnakohtu määrus on lõplik ja selle peale ei saa edasi kaevata.

Tänaseks on oma avalduse kohtust tagasi võtnud SMS Laen OÜ.

Monetti AS-i juhatuse liige Helen Veski teatas Päevaleht Online'ile, et nende kohta pole ringkonnakohus otsust veel langetanud.

Keskkriminaalpolitsei rahapesu andmebüroo on 2008. aastal teinud väärteootsused kahe kiirlaenu teenust pakkuva ettevõtte suhtes, määrates karistuseks 250 000 krooni ja 350 000 krooni trahvi.

Põhja Politseiprefektuur tegi möödunud nädalal otsuse samuti kahe SMS-laenu teenust pakkuva firma suhtes algatatud väärteoasjas, mille mõlema otsuse kohaselt määrati seaduserikkumise eest ettevõtetele rahatrahv, mis ulatus 250 000 ja 350 000 kroonini.