Ettevõtja Rein Kilk tunnistas, et vestles tõesti 2006. aasta suvel toonase maa-ameti peadirektori Kalev Kanguriga, et saada endale maadevahetamisvõimalus. „Kuid tegemist polnud minu tegeliku sooviga. Tahtsin vaadata kuidas need asjad käivad. Tegin eksperimenti,“ selgitas Kilk Eesti Päevalehele.

Kilgi sõnul pole ta ajanappuse tõttu veel tänases Postimehes avaldatud artikliga jõdunud tuttvuda. „Kuid mind on teavitatud juba varem, et mind kuulati pealt. Sain nagu seadus ette näeb selle kohta ka teate, aga ma pole selle vestluse üleskirjutusega kunagi ise tutvunud,“ lisas Kilk.

Kuigi tänases Postimehes avaldatud Kanguri ja Kilgi paariaasta taguse telefonikõne üleskirjutusest võib välja lugeda, et Kilk tundis järjekindlalt huvi mõne Harjumaal, Tallinna lähedal asuva krundi vahetamiseks, tunnistas Kilk, et tema huvi polnud mitte maad vahetada vaid saada teada, kuidas need asjad käivad.

„Ma olen kogu elu jooksul Kanguriga kohtunud vaid kahel korral ja tõesti vaid korra rääkisime maadevahetusest. Teisel korral ajasin juba mingeid muid asju,“ selgitas Kilk. Samas ühegi konkreetse maadevahetamise kokkuleppeni Kilgi sõnul ta Kanguriga ei jõudnud.

„Mulle ega ka minuga seotud lähikondlastele ei kuulu täna ega pole ka minevikus olnud ühtegi vahetatavat ega vahetatud krunti,“ teatas Kilk.

Kilk ise arvas, et tema isiku sissetoomine maadevahetuse afääri on ette võetud vee sogamiseks. „Ma tahan öelda seda, et ma ei kuulu nende paarikümne subjekti hulka, kes on saanud maid vahetada ja ei kuulu ka nende 360 subjekti hulka, kes soovisid maid vahetada ja tegid selleks mingi taotluse. Mul polnud isegi looduskaitsealuseid maid,“ lisas Kilk.

Kuigi Kilgi ja Kanguri vestluse üleskirjutusest saab välja lugeda, et mehed jõudsid maadevahetamise osas kokkuleppele, väidab Kilk, et tehing jäi ära, sest Kangur sai aru, et tal tegelikult maadevahetamise soovi pole.

„Mind lihtsalt huvitas mehhanism kuidas need maadevahetamised käivad,“ lisas Kilk.

Kilk uuris kapo salvestatud telefonikõnes Kanguriga detailselt, kuidas maadevahetus toimib – viidates seejuures ka oma vestlustele Villu ja Estriga – ning lubas Kangurile asja kordaajamise eest hüvitist sularahas.

Kilgi enda sõnul on ta sel teemal 2006. aasta sügisel ka uurijale ütlusi andnud.