If Kindlustuse varakahjude grupijuht Lauri Nõu ütles, et neil oli keskpäevaks registreeritud viis üleujutusest ja 2 tuulest tingitud varakahju, kuid lõplikud numbrid numbrid selguvad mõne päeva jooksul.

Milliseid tormikahjusid kindlustus korvab ja kas näiteks maa-alusse garaaži voolanud vee tõttu liikumatu auto hüvitamiseks saab kindlustusest abi?

Sõidukite puhul on Köötsi sõnul loodusõnnetuse tagajärjel tekkinud kahjude eest võimalik hüvitist taotleda sõiduki kaskokindlustuse lepingu alusel. Kindlustus hüvitab kahjud juhul, kui kahju tekkis sõiduki valdaja jaoks ootamatult ning seda ei olnud võimalik ette näha või ära hoida.

Selline on näiteks olukord, kus sõiduk on pargitud parklasse ja tugeva vihma tõttu tõuseb veetase nii kõrgele, et see kahjustab sõiduki salongi või saab kahjustada auto elektroonika, selgitas ta. „Küll aga ei ole ootamatu ja ettenägematu see, kui sõidukijuht näeb, et tee on üle ujutatud ning vee tase on kõrgem kui sõiduki põhi ning ta otsustab siiski proovida sellisest kohast läbi sõita. Sellisel juhul on reaalne, et vesi võib sõites salongi sattuda või mootorit kahjustada. Kahju tekkimine on seejuures praktiliselt vältimatu, mitte ootamatu ja ettenägematu,“ tõdes Kööts.

Ettevõtteid ja ühistuid aitab üleujutuse kaitse
Majade ja garaažide puhul on abi tema sõnul kodukindlustusest. Seltsiti on tingimused erinevad ja seega tasub oma lepingust vaadata, kas tormikahjud on kindlustusega kaetud.
Üleujutusest tingitud kahjude puhul saab kindlustus ettevõtetele/ühistule olla abiks siis, kui on sõlmitud üleujutuse kaitse. Kahjud võivad osutuda teinekord vägagi suurteks, kuna keldrikorrustel asuvad ka enamasti maja tehnoruumid koos seal paikneva kalli tehnikaga.

„Kodude omanikele soovitaksin koguriskikindlustust, siis on kindlustuskaitse nii üleujutuse, kui tormituulte eest. Samuti tuleks jälgida, et ka kodune vara oleks lisaks hoonele kindlustatud. Tasub veel tähele panna, kus kindlustus kehtib, kas ainult hoonetes või ka õues, nagu seda on näiteks ERGOs,“ rääkis Köös.

Lauri Nõu soovitab üleujutuskahjude vältimiseks kindlasti kinnistute äravooludele paigaldada tagasivooluklapid või sulgemissiibrid. Keldrites ei tohiks tema sõnul hoida esemeid, mis ei kannata vett.