Montana demokraadist senaator Max Baucus, kes juhib ühtlasi senati rahanduskomisjoni, tegi Kongressile ettepaneku luua tervishoiureformi läbiviimiseks rahvuslik kindlustusbörs, mille kaudu saaksid miljonid majandusraskustes ameeriklased vajalikku tervishoiualast abi, vahendas Reuters.


Baucus esitas Kongressile 89-leheküljelise dokumendi, mille enamik punkte kattuvad nendega, mida demokraatide presidendikandidaat Barack Obama kasutas oma valimiskampaania ajal.


Baucus koostas dokumendi koos senaator Edward Kennedy’ga.


Tervishoiualase abi saamiseks on Baucuse väitel vaja USA kodanikul tervisekindlustust, samas kui Obama laiendas oma ettepanekutes abiosutamist kõikidele abivajajatele olenemata kindlustatusest.


Ühtlasi rõhutas Baucus, et Kongress ei peaks reformi läbiviimiseks ootama uue presidendi ametissemääramist, vaid teostama selle nii ruttu kui võimalik.


Audiitorfirma PriceWaterhouseCoopers avaldas eile raporti, mille järgi läheks tervishoiureform USAle maksma esimese aasta jooksul 75 miljardit dollarit ja 2018. aastaks kokku 130 miljardit dollarit, eeldusel et 95 protsenti USA kodanikest saaks tervisekindlustuse.


Praegu ei oma ligi 46 miljonit USA kodanikku tervisekindlustust. Samuti kannatavad ameeriklased tervisehädade käes rohkem, kui mõne teise riigi elanikud.


Kongress on tegelenud aasta tervishoiureformi läbiviimisega.


Nii riigi suurimad parteid, Kongress kui tarbijad on nõus, et USA tervishoiusüsteem vajab reformimist. Seetõttu loodetakse Obamalt reformi läbiviimist.


Baucuse plaan võib reformi läbiviimiseks tunduda päästerõngana, kuid see võib sattuda löögi alla rahanduskriisi tõttu.