Kindlustusselts teatas katsetusest hoida vähemalt 10 miljonit eurot kahes valuutas sularahas, et ei peaks maksma pankadele intressi.

„Me vaatame ka seda, mida teised teevad, et vältida negatiivsete intressimäärade maksmist,“ ütles seltsi juhatuse esimees Nikolaus von Bomhard.

Kindlustusseltsid, hoiukassad ja pensionifondid arutlevad selle üle kas tasub maksta sularaha hoidmise kindlustuse ja logistika eest ajal, kui üleööhoiuste intressimäärad kukuvad sügavamale miinusesse.

Euroopa Keskpank kärpis läinud nädalal pankade hoiustamise intressimäära miinus 0,4 protsendile.

„Ühel hetkel võib see muutuda massikäitumiseks, kui intressimäärad on piisavalt madalal,“ ütles Münchenis asuva Technische Universitäti rahandusprofessor Christoph Keserer. „Küsimus on vaid selles, millise intressitaseme juures see juhtub. Suurtele institutsioonidele juhtub see tõenäoliselt pigem kiiresti. Euroopa Keskpank reageerib vastumeetmetega nagu näiteks sularaha kasutuse piiramisega.“

Kui ka teised järgivad Munich Re strateegiat, võib see muuta Euroopa keskpanga negatiivsete intressimäärade poliitika jõuetuks. Sularaha kuhjajad ohustavad lõigata läbi rahapoliitika mõju jõudmise reaalmajandusse.

Maailma suuruselt teine edasikindlustaja Munich Re, kelle hallata on 231 miljardi euro eest investeeringuid, soovib testida, kui praktiline on pangatähtede hoidmine. Juba praegu hoiab selts osa kullast oma varahoidlas, ütles von Bomhard.

Selline käitumine toimub ajal kui tarbijad kasutavad maksmiseks aina rohkem krediitkaarte ja elektroonilisi pangakanaleid. Deutsche Banki juhatuse esimees John Cryan prognoosis, et aastakümne jooksul kaob sularaha käibelt.

„Negatiivsete intressimäärade kehtestamine ei soodusta pikaajalist laenude andmist,“ ütles Bambergi ülikooli rahandusprofessor Andreas Oehler. „See muudab vaid ettevõtetele ja institutsioonidele maksete tegemise kallimaks.“