EKsLi juhatuse esimehe Kristjan Niinemaa sõnul näitas viimane finantskriis ilmekalt, et teise pensionisamba kogumisfaasis polnud 600 000 kliendil mingit võimalust oma investeeringute kaitseks.

„Selgus, et kaotada võib ühtaegu nii aktsiatesse kui ka võlakirjadesse investeerides, ehk siis abi ei ole nö progressiivsetest kõrgema riskiga või konservatiivsetest madala riskiga fondidest,“ põhjendas Niinemaa. „Äsjaavaldatud konsultatsioonidokumendis rõhutab Euroopa Komisjon vajadust tagada pensionikogujale kaitse finantsturu languse eest. Inimesel, keda mõjutab varahalduri tehtud valiku tagajärg täies ulatuses, ei ole võimalik seda saavutada ning vajaliku asendusmäära saavutamine võib kiiresti kahtluse alla sattuda. Viimases kogumispensioni muudatuste paketis loeb rahandusministeerium heaks 70 protsendilist asendusmäära ehk siis pensioni osakaalu pensionieelsest sissetulekust.“

Kindlustusseltside liit soovitab lisada teise pensionisamba kogumisperioodi valikusse kapitaligarantiiga kindlustustooted, mille abil klient saab tagada oma sissemaksete säilimise.