Kuigi valitsus pole Paldiski linnavalitsuse taotlust Pakri maastikukaitseala piiride korrigeerimiseks rahuldanud, müüb kinnisvarabüroo Varameedia OÜ looduskaitsealale krunte. Enamik 68 Pakri pangale kerkivast villast ei asu mitte üksnes looduskaitsealal, vaid ka sajameetrises ehituskeeluvööndis, kirjutas Postimees.

Paldiski linnapea Kaupo Kallase sõnul segab Pakri poolsaare maastikukaitseala selgelt linna arengut. Mida rohkem sul rikkaid oma territooriumil on registreeritud, seda paremini kohalikul omavalitsusel läheb,” selgitas linnapea Kallas. “Me vaatame vesiste suudega pealt, kuidas Saue ja Saku arenevad, aga meie ei saa midagi teha.”

Just seepärast tegi Paldiski linnavalitsus 13. juunil 2002 valitsusele ettepaneku kaitseala piiride muutmiseks. 22. juulil teatas tollane keskkonnaminister Heiki Kranich, et ettepanek väärib kaalumist.

Sama aasta septembris käis komisjon kohapeal. “Ka keskkonnaministeeriumist olid inimesed kohal, nad ei saa väita, et pole näinud ega kuulnud,” rääkis Kallas.

Harju keskkonnateenistuse juht Jaan Pikka tunnistab, et tema kui kaitseala valitseja arvates tuleks kasutu ballast eemaldada. “Nad tahtsid kolmes kohas kaitsealast tüki välja hammustada, aga see oli ainus koht, kus me pidasime seda võimalikuks,” sõnas Pikka.

Pikka hinnangul ei kujuta pankranniku naabruses asuv vana kruusakarjäär, kuhu linnavalitsuse kinnitatud detailplaneeringu järgi tulevane eliitküla kerkib, erilist loodusväärtust.

Samas pole Pikka kuulnud, et samas karjääris kasvab vähemasti kuus kaitsealust orhideeliiki ja et sadakonna meetri kaugusel kinnistu piirist asub Eestis üliharuldase linnu — krüüsli — pesapaik.

Kuigi Paldiski linn kehtestas Majaka tee 14 kinnistu detailplaneeringu, vaidlustas keskkonnateenistus selle tänavu 22. septembril: “Meie kui kaitseala valitsejad ei pea ehituskeeluvööndi vähendamist antud alal põhjendatuks,” kinnitas Harju keskkonnateenistuse juht kui kaitseala valitseja.