„Loomulikult, inimeste maksevõime kohe kahaneb,” lausus Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman eilse Nordea Soome teate peale, et Euroopa Keskpank võib peagi hakata pikalt muutmatuna püsinud baasintresse tõstma. Teadupärast mõjutavad need intressimäärad ka Euribori, mis on kodulaenude andmise aluseks ja mis tõenäoliselt tõuseks koos baasintresside tõusuga.

Ta toob näiteks 100 000-eurose kodulaenu, mis võetakse 30 aasta peale. Tänases olukorras, kus eluasemelaenu intressi marginaal on 2,5%, tähendab see 395 euro suurust kuumakset. Kui Euribor hüppab ühe peale ehk kui intressmäär tõuseks 3,5%-ni, siis tõuseb kuumakse 449 euro peale. „Kui võtame 4,5% ehk kui Euribor hüppaks 2 peale, siis on laenumakse juba 506 eurot,” jätkas Sooman.

Sellega tõuseks kuumakse suurus juba üle 100 euro. „Pangad arvutavad täna inimeste maksevõimet 7% intressi pealt. Kui aga Euribor tõuseb, võib ka selle kontrollarvutuse piirmäär tõusta – enam ei tehta kontrollarvutust 7% pealt, vaid 9% pealt. Kui nüüd Euribor hakkaks tõusma, siis osa inimesi ei pruugi enam tänastel tingimustel vara soetamiseks laenu saada,” tõdes Sooman.

See kehtib iseäranis nende puhul, kelle kodulaenumaksed on piirilähesed ehk lähenevad 40% kuusissetulekust, mis on kodulaenumakse laeks. Seal võib pank näiteks 6 kuu päast öelda, et kinnisvara soetaja peab ostma odavama kinnisvara. „Ära osta uhiuut ridaelamu boksi, osta endale kasutatud ridaelamu boks,” toob Sooman näiteks.

Tema sõnul on intresside tõus alati mõjutanud ka kinnisvarasektorit. „Hoolimata sellest, et Eestis tehakse täna palju tehinguid pangaraha kaasamata, siis noortel peredel, sellistel inimestel, kellel ei ole tagataskus suurt omafinantseeringut võtta ja kelle sissetulekud on Eesti keskmine või üle selle, nendel võib see 100 eurot muutuda komistuskiviks,” lausus kinnisvaraettevõtja.

Kuigi paari protsendipunktiline muutus ei pruugi väga suurt mõju avaldada tehingute arvule, muudaks see kindlasti muudaks tehingute struktuuri. „Lihtsalt hakatakse otsima taskukohasemat vara ja paratamatult siis kallim segment saab natuke kõvama lopsu, seal lähevad need summa vahed väga suureks,” märkis Sooman.

Näiteks 300 000-eurose laenu puhul võivad kuumaksete vahed minna juba 200-500 euro suuruseks. Ühtlasi võib juhtuda, et need, kes täna suudavad Lasnamäele korterit soetada, peaks edaspidi piirduma korteriga Sauel, Sakus või mõnes teises Tallinna-lähedases asulas.

Küll aga ei pruugi intressimäärade tõus oluliselt mõjutada neid, kes piirilähedaselt laenu võtnud ei ole ning kellel on sellega rohkem puhvrit. „Nemad jäävad sinna vahemikku ka edaspidi ja elu läheb samamoodi edasi,” lausus Sooman.