"Eluaseme hinnaindeksi kiirem kasv võrreldes tarbijahinnaindeksiga näitab, et eluasemehinnad on kasvanud kiiremini kui muu tarbimiskorv, mida kasutatakse inflatsiooni mõõtmiseks. Eluaseme hinnaindeks ise otseselt tarbijahinnaindeksis ei sisaldu, aga sisaldub üür, mis on eluaseme hinna alternatiivkulu," selgitas Raudsaar Ärilehele.

Nii eluaseme kui ka üüri hinna kasvu on Rausaare sõnul hoidnud üleval suhteliselt kiire palgakasv ja madalad intressimäärad ning kuigi kinnisvarahindade kasv on olnud sissetulekute kasvust mõnevõrra kiirem, on majapidamiste sissetulekud ja eluasemehinnad praegu omavahel paremas kooskõlas kui möödunud buumi ajal.

Raudsaare hinnangul tuleks kinnisvaraturu olukorrale hinnangut andes tuleks arvestada veel kahe olulise teguriga. Esiteks, kuna statistikaameti hinnaindeksi koostamise aluseks on reaalselt toimunud kinnisvara ostu-müügitehingud ja viimasel ajal on neis tehingutes kasvanud Tallinna ja uute korterite osakaal , siis suurendab see arvutuslikult keskmise hinna kasvu.

Kui sellised muutused tehingustruktuuris kõrvale jätta, on kinnisvara hinnakasv Raudsaare sõnul olnud mõnevõrra väiksem, kui ametlik statistika seda näitab.

Teiseks rõhutas Raudsaar, et erinevalt aastate 2004-2007 väga kiire kinnisvara hinna kasvu perioodist kasutatakse praegu kinnisvaratehingute rahastamisel oluliselt vähem pangalaene. Kuigi uute väljastatud eluasemelaenude maht on kasvanud, siis on see olnud väiksem kui kinnisvara ostu-müügitehingute mahu kasv.

"Ehk nii pangad kui ka laenuvõtjad on laenude kasutamisel endiselt konservatiivsemad kui möödunud buumi ajal. See tähendab, et nii pangad kui ka kinnisvaraomanikud on paremini kaitstud võimalike hinnamuutuste eest kinnisvaraturul," lisas ta.

Kokkuvõttes ei tähenda see Raudsaare sõnul siiski, et praeguses majanduskeskkonnas ei võiks kiire kinnisvarahinna kasvuga seotud probleemid tekkida.

"Sissetulekute kasv ja erakordselt madalad intressimäärad soodustavad majapidamiste valmidust osta kinnisvara ja suurendada võlakohustusi. Kuna suhteliselt kiire palgakasv võib tekitada majapidamistes ootusi, et see jääb sama kiireks ka edaspidi, võivad nad oma laenumaksevõimet üle hinnata," põhjendas ta oma seisukohta.

"Nii pangad kui ka laenuvõtjad peavad seetõttu ka edaspidi arvestama piisavalt kinnisvarasse investeerimise ja laenamise riskidega," lisas Raudsaar.

Ärileht kirjutas täna, et kuigi kinnisvara ruutmeetri hind läheb järjest kallimaks, ei näe maaklerid uue buumi puhkemise ohtu.