Eesti kinnisvarafirmade liidu juhatuse esimees Peep Sooman rõhutas, et hetkel kinnisvaraturul toimuv lihtsalt kinnitab, et majandus on tsükliline ja ükski tõus ei saa kesta igavesti ning ka kinnisvaraga tegelejad ei saa kümme aastat ainult kasumit teenida.
"Igal aastal on ettevõtteid, kes kauplevad kahjumiga, miks peaks kinnisvaraettevõtted erilised olema, et neile on kümneteks aastataks kasum garanteeritud. Ei ole midagi erilist, kui ka alla omahinna või ehitushinna midagi realiseeritakse," leidis Sooman.
Selles osas, mis saab edasi, valitseb Soomani sõnul kaks peamist mõtteviisi: ühed arvavad, et tegemist on turu korrektsiooniga ja teised usuvad, et tegemist on langustsükli algusega.
Eesti panga keskpangapoliitika osakonna juhataja Ülo Kaasiku sõnul on kinnisvarasektori viimase aasta tormiline areng on olnud peamine põhjus, miks Eesti majanduskasvu number on kahekohaline – aastal 2006 kasvas majandus 11,2 %.
Ülo Kaasiku sõnul ei näe Eesti Panga poolt tehtud prognoosid ette nagu tooks langus kinnisvaraturul kaasa drastilisi arenguid Eesti majanduses. Kaasiku sõnul on ilmselt veel suur osa arendusprojektidest turule tulemas, samas kui eluruumide pakkumine on juba kasvanud kiiremini kui nõudlus ning kinnisvaraturg "kohandub tavaeluga".

Eesti panga hinnangul on 20 protsendine langus kinnisvaraturul normaalne ja majanduse jätkusuutlikkuse huvides.

Turg pole veel põhja puudutanud

SEB jaepanganduse divisjoni direktori Riho Undi hinnangul jäi kinnisvaraturu kõrgpunkt 2005 aasta lõppu, mil inimesed ostsid kortereid, mille omamise vajalikkusele nad tähelepanu ei pööranud, sest tol hetkel laenasid pangad raha välja headel tingimustel ja see üha sisendas ostjates optimismi ja eufooriat, millele järgnes üleinvesteerimine kinnisvarasektoris.
Undi sõnul on turul jätkuvalt laenuvõimelisi inimesi, aga ostajad on äraootaval seisukohal lootes, et kinnisvara hinnad kukuvad veelgi. Undi hinnangul ei juhtu praeguses situatsioonis midagi nende kinnisvarafirmadega, kes suudavad ära kannatada ostjate seas valitseva passiivsuse.
Kinnisvarafirmade liidu tegevjuhi Tõnis Rüütli sõnul on täna Eestis elamispinda elaniku kohta umbes kaks korda vähem, kui on seda Põhjamaades. "Hinnalanguse ootuses on tekkinud stagnatsioon, kuid ostujõuline nõudlus ei ole kuhugi kadunud. Pakun välja, et kevadiste sulavetega läheb asi parimaks," spekuleeris Rüütli.
Rüütli optimismi ei jaganud siiski Riho Unt, kelle sõnul ei ole kinnisvaraturg veel põhja puudutanud. "Kinnisvaraturul peab olema vähemalt poole aasta pikkune stabiilsuse periood, mil hinnad on tänasest madalamad, siis tulevad osjad tagasi," sõnas Unt, kelle sõnul on hoogustunud tehingud järelturul, kus hinnad on pakkumisest 20-30 protsenti madalamad.
Ka Peep Sooman rõhutas, et tuleb vaadata reaalset tehingute hinda ja välja reklaamitud müügihinda, sest hetkel on paljudes pakkumistest "õhku sees". Soomani sõnul oli veel eelmisel aastal müügi- ja tehinguhind üks ja see sama, kuid nüüd valitseb turul ostja ja paljud müüjad on sunnitud oma vara hinda langetama, et sellest lahti saada.