“Käesoleva kampaania ajal oleks suurepärane tulemus, kui suudaksime müüa kahesajast korterist umbes sada,” avaldas lootust YIT ehituse turundus- ja müügidirektor Marko Sillar.

Praeguseks nädala kestnud kampaania toimub Tallinnas Kadaka teel, Mäepealsel ja Keilas pooleli olevates hoonetes. Hindade alandamine on Sillari sõnul oma eesmärgi juba täitnud ja huvilised kohapeale toonud.

Esimese suure sooduskampaania korraldas YIT kevadel, võrreldes sellega on hindu olenevalt konkreetsest arendusest langetatud veel 10–20 protsenti. Võrreldes möödunud talvega on langus ligi 40 protsenti. “Poole aastaga on inimeste prioriteedid selgelt muutnud. Kui kevadise kampaania ajal oli veel esikohal hind, siis nüüd mõjutab ostuotsust pankade finantseerimine,” hindas Sillar.

Kõige paremini on senini läinud Mäepealse elamurajooni korterite müük, hästi lähevad ka Kalamaja Noole tänava ja Suur-Ameerika korterelamud. “Peamiselt müüme kortereid Kadaka tee alles valmivas majas, mis on veel peaaegu tühi, ning Keilas,” ütles Sillar.

Sillari sõnul on kampaania ajaline kokkulangevus teise kinnisvarahiiu, Koger & Partnerite samalaadse ettevõtmisega juhuslik. “Ei saa salata, et olime üksteise kampaaniatest teadlikud, kuid kuna kliendil on võimalus valida, töötab konkurents pigem meie kasuks,” arvas ta.

Kogeri müügijuht Maria Raudsepa sõnul on praegu veel vara kokkuvõtteid teha. “Keskmine allahindlus võrreldes eelmise kampaaniaga on 11 protsenti,” ütles ta. Raudsepa sõnul on täheldada spekulantide taandumist korteriturult. “Inimesed otsivad endale kodu, spekuleerimisega tegeleda ei ole enam mõtet,” sõnas ta.

Artig Kinnisvara müügijuht Anu Põld kinnitas samuti, et hindade langetamine on nende ettevõttele kaasa toonud oodatud huvi tõusu. “On tunda, et kliendid jälgivad tähelepanelikult hindade taset, kontakteerutakse rohkem,” märkis ta. Artig kinnisvara müügiobjekt number üks on Tallinna kesklinnas aadressil Veerenni tänav 15 asuv kortermaja. “Pakume praegust turgu arvestades piirkonna madalaimat hinda. Huvi tõusis hüppeliselt pärast viimast hindade langetamist 1. oktoobril,” täpsustas Põld. Probleemset arendusprojekti müügijuhi sõnul Artig kinnisvara portfellis praegu ei ole. Kuna hindu korrigeeritakse vastavalt turu hetkeseisule ja projektid on eri algusaegadega, ei osanud Põld ühtset langusprotsenti nimetada.

Skanska kinnisvaraarenduste müügijuht Pärle Sepping-Raud ütles, et müügitehingute arv on vähenenud ja ka neil on lähiajal kavas hindu korrigeerida, et konkurentsis püsida,” märkis ta. Raua sõnul läheb kõige paremini millegi poolest eriliste või eksklusiivsete korterite müük.

Kolme miljoni võrra odavam

Artig kinnisvara koduleheküljelt leiab Hansuõue, Merepiiga ja Kauri elamurajoonide ning Tina ja Veerenni tänava korterelamute korrigeeritud hinnad. Mõni korter on müügis esialgsest koguni kolm miljonit krooni odavamalt — näiteks Veerenni 15 asuv 110-ruutmeetrine korter maksab endise kuue miljoni krooni asemel praegu napilt üle kolme miljoni. Koger & Partnerite hinnad on langetatud mõnisada tuhat krooni.

YIT ehituse müügi projektijuhi Kristjan Tamme sõnul käib Kadaka tee kortermajas päevas keskmiselt kümmekond huvilist. “Võrreldes algse hinnaga on näiteks kolmetoalise 69,1-ruutmeetrise korteri hind langenud 250 000 krooni ja maksab nüüd 1,94 miljoni asemel ligi 1,7 miljonit krooni,” tõi Tamm näite. Siiski on maakleri sõnul selge, et sarnaselt uusarenduste turuga korrigeeritakse ka järelturgu. “Seega ei tasuks loota, et praegu saaks kahetoalise korteri eest sama hinna mis kevadel ning selle eest omakorda kolmetoalise korteri,” ütles Tamm.