Kasvav kinnisvara väärtus ei lase üürihindadel kukkuda, kuid üürihinnad tõusevad aeglasemini, kui kerkivad tehinguhinnad. See viib üüriinvestorite tootluse mõningase vähenemiseni, kirjutas pressile saadetud teates üüriportaali kv.ee tegevjuht Tarvo Teslon.

Üüripakkumiste hulk on hakanud kasvama

Korterite üüriturul on portaali KV.EE andmetel pakkumiste arv vaikselt suurenema hakanud. Selle üheks põhjuseks on üüriturul olulist rolli mängivad tudengid, kelle üürilepingud hakkavad kevadeti lõppema.

Teine üürituru pakkumist laiendav tegur on väikeinvestorid. Väikeinvestorid proovivad soodsat turuseisu ära kasutada ja soetada eluruume, mida oleks võimalik kasumlikult üürile anda. Üüriinvestorite turule toodavate pakkumiste arv siiski kasvab aeglaselt.

Tänavune aprillikuine üüripakkumiste arv on ligilähedaselt sama suur, kui aasta tagasi. Tallinnas pakuti portaali KV.EE andmetel aprilli kuus üürile ligi 2000 korterit, Tartus 625.

Üürihind kasvad pakkumishinnast oluliselt aeglasemalt

Üüripakkumiste hinnad on kasvanud oluliselt vähem, kui elamispindade väärtust peegeldavad tehinguhinnad.

Portaali KV.EE andmetel oli aprillikuine üüripakkumiste keskmine hind 7,40 €/m². Aastatagusest näitajast on see 7,2% kõrgemalt. Tartu üüripakkumiste hind on aastaga kasvanud 6,3 €/m² peale ehk 6,8%.
Võrdlusena olgu siin toodud, et Tallinna korterite keskmine pakkumishind portaalis KV.EE on kasvanud 14,3%, tehinguhinnad Tallinnas maa-ameti andmetel aga 10,1%.

Tartu pakkumishinnad kasvasid samal ajal 14,0% ja tehinguhinnad analoogselt Tallinna linnale 10,1%.

Üüritootlus on 4-6%

Tallinna korteri aastane võimalik üürihind moodustab korteri väärtusest täna keskeltläbi 4-6%. Üürihindadest kiiremini kasvanud tehinguhinnad on uute üüriinvesteeringute tegemise muutnud investoritele keerulisemaks.

Tartu kuise üürihinna ja kinnisvara väärtuse baasilt tehtavad tootlusearvutused näitavad petlikult kõrgemat tootlusenumbrit, kuid Tartus tuleb arvestada suure suvise vakantsusega.

Kinnisvara väärtuse kasv edestab üürihinna tõusu

Lähikuudel on üüripakkumiste arv tavapärasest kiiremini tõusmas. Seejärel tuleb taas aeg, mis hoolsamad sügisese üüripinna vajajad hakkavad sügiseks üürikortereid otsima ja see omakorda vähendab pakkumist.

Üüripakkumiste hulk on piisav, et 2011. aastale omast üüribuumi tekkida ei tohiks. Küll on üüriturule sümptomaatiline, et august-september on kuud, mis toovad kaasa üürihindade mõningase tõusu.

Arvestades turule lisanduvaid üüripakkumisi, kuid siiski kasvavat kinnisvara väärtust võib eeldada, et üürihinna tõus jääb endiselt madalamaks kinnisvara väärtuse kasvust.
Üürihinna aastane kasv 6…8% võiks olla see, mis üürnikel üle jõu ei käi ja motiveerib piisavalt tänaseid üürileandjaid üüriärist mitte loobuma.

Üürihinnast kiiremini kasvav kinnisvara väärtus vähendab üüriinvestorite kapitali tootlust. Üüritootlus on viimase kahe aasta jooksul olnud ajaloolise tavapärase vahemiku ülemises otsas, poleks ime, kui see nüüd pisut allapoole tuleks.

Nii võime aasta perspektiivis eeldada, et senine 4-6% üüritootlus langeb tasemele 4-5%.