Ober-Haus nendib, et võrreldes turu tippkuu aprilliga on Tallinna korterite tehinguhinnad langenud keskmiselt kuni 10% ning tehingute arv kahanenud peaaegu kaks korda. Viimaste kuude tehingute arvu on oluliselt mõjutanud varem sõlmitud võlaõiguslike lepingute vormistamine asjaõiguslikeks.
Võrreldes eelmise aastaga on eluasemeturul märgata pakkumiste arvu mitmekordistumist. Pakkumiste arvu kasvu on mõjutanud nõudluse kõrgperioodil alustatud projektide valmimine.
Seoses koduvahetusteenusega on mõningad kliendid sattunud n-ö kahe kinnisvara lõksu ja on tõenäoliselt sunnitud varsti ühe objekti esialgse plaaniga võrreldes odavamalt ära müüma.
Märgata on potentsiaalsete ostjate poolt ostuotsuste edasilükkamist, sest miks osta langeval turul täna, kui homme saab soodsamalt.
Tehingud toimuvad aga objektidega, mis on sõltuvuses ostetava kinnisvara asukohast. Näiteks Nõmme miljööväärtuslikku ja kõrghaljastusega piirkonda elamumaad juurde ei teki ja seepärast ei lange seal Ober-Hausi hinnangul ka hinnad. Pigem on oht sarnases piirkonnas asuvast sobivast objektist ilma jääda.

Suurenema on hakanud pooleliolevate arendusprojektide, samuti pooleliolevate eramute ja ridamajade arv. Samas on planeerimisel mitmed mahukad projektid. Korterite tehingute arvu ja rahalise mahu vähenemine on kestnud juba aprillist alates.

Hinnad langevad

Kui kevadel-suvel pakuti müüjate poolt kauba peale n-ö lisaväärtust (reisid, notaritasud, köögimööbel, auto, sulane jne), siis alates suve teisest poolest on mindud otsese hinnalangetamise teed.
Septembris ja oktoobrikuu alguses on oluliselt kasvanud hinnalanguse käes olevate projektide arv. Hinnalangus on piirdunud valdavalt kuni 10%, kuid mõningatel juhtudel on seda tehtud ka rohkem ja mitu korda.
Etapi kaupa rajatavate uusarenduste puhul on märgata spekulantide poolseid soodsamaid pakkumisi kui arendajatel.

Harjumaa hoonestamata elamumaa tehingute arv vähenes septembris võrreldes eelmise aasta septembriga umbes kuus korda.

Paberil müüb vaid asukoht

Olulist edasiminekut uute objektide puhul annab kliendipäevade korraldamine. Kinnisvaraturul on kätte jõudnud normaalne turusituatsioon, kus klient saab silmaga näha ja käega katsuda huvipakkuvat objekti. Paberil müüdavate objektide vastu on huvi ainult siis, kui pakutava kinnisvara asukoht on eriti sobiv.

Ober-Haus nendib, et peamiseks argument ostja jaoks ongi kujunenud asukoht. Mittesobivas keskkonnas ja väljaarendamata infrastruktuuriga asukohas olevate objektide müük võib vaatamata ka pidevatele allahindlustele muutuda ilma kahjumita võimatuks.

Täna on potentsiaalse ostja jaoks Tallinna kesklinnas uue korteri puhul atraktiivseks hinnatasemeks kuni 35 000 ja äärelinnas 20 000 – 25 000 krooni ruutmeetri eest. Hetkel ulatub maksimaalne uute korterite pakkumishind 90 000 – 110 000 krooni ruutmeeter.
Tänaseks on Ober-Hausi arvates selge, et kinnisvaraturu taaselavnemist enam eelnenud mahus oodata ei ole. Kõik pakutav saab ükskord müüdud niikuinii. Need ostjad, kes ootavad raskustesse sattunud väiksemate arendajate säästupakkumisi, võivad endale leida ka kuni 30% soodsama hinnaga eluaseme. Sellisel juhul tuleks ka kindlasti arvestada, et antud objekt on ka soodsalt ehitatud soodsalt ehitatud põllule.
Loogiline on, et jätkusuutlikus ühiskonnas toimub ikkagi järjepidev elamistingimuste parandamine, mis tähendab kinnisvaratehinguid.

Pärnu kinnisvaraturg
Ober-Haus nendib, et Pärnus on aasta algusega võrreldes kinnisvaratehingute arv kahanenud, pidurdunud on ka eelmise aasta kiire hinnatõus.
Kui suvel oli kohalikus kuulutuste lehes Pärnu Börsis nädalas ligikaudu 2000 pakkumist, siis septembris oli see näitaja 2400.
Hetkel prognoosib Ober-Haus Pärnu vähekvaliteetsete korterite hindade väikest langust, mis on tingitud eelkõige remonditööde kallinemisest.
Tehingute arvu vähenemine võib järgmise aasta esimesel poolel viiagi kinnisvara arendajad olukorrani, kus nad on sunnitud müügi elavdamiseks alandama uute korterite hindu.

Tartu kinnisvaraturg
Tartus sarnanes septembrikuu uuselamute korterite müük eelnenud kuudele. Endiselt on kesklinna piirkonnast eemal asuvates majades korterite müük üsna stabiilne, seevastu kesklinna korterite müük kiratseb.
Ostjad ilmutavad huvi eelkõige uuemate ning keskmise hinnaklassiga eluruumide vastu. Kallimad projektid nagu Tigutorn, Jõekaare jt hetkel seisavad. Ober-Hausi hinnangul näitab see seda, et hetkel otsib kodu pigem keskklass, kelle maksevõime kallimate korteriteni ei küündi.
Kortereid broneeritakse ja ostetakse rohkem kesklinnast kaugemale jäävates ja päris linna-äärsetes soodsama hinnaga piirkondades.