"Meie pikaajaline eesmärk on pakkuda välja lahendused, kus põlevkivi hind sõltuks nafta maailmaturuhindadest. See tähendaks ettevõtetele raskematel aegadel ettevõtetele väiksemaid kohustusi riigi ees ja leevendaks nende riske. Meie huvi on, et ettevõtted saaksid pakkuda inimestele tööd ja see majandussektor oleks võimeline töötama ka raskemates turutingimustes.

Lühemas perspektiivis otsime praegu kiiremaid olukorra leevendamise võimalusi, mis tuleksid arutusele kuu aja pärast. Seepärast pöördusime kõige otsesemalt puudutatud ettevõtete poole, et küsida nende ettepanekuid, kas ja kuidas riik neid aidata võiks," selgitas Sven Sester.

Rahandusminisri kiri:

Austatud Hando Sutter,

Austatud Marti Hääl,

Austatud Meelis Einstein,

Austatud Ahti Asmann,

Kirjutan Teile Ida- ja Lääne-Virumaa koondamiste ja nafta maailmaturu hinna langusest tulenevalt kujunenud keerulise olukorra pärast põlevkivitööstuses.

Rahandusministeerium on olukorrast teadlik. Soovime arutada ja leida võimalikke lahendusi, et nafta hinna languse mõju põlevkivitööstusele leevendada. Teeme koostööd kõikide seotud osapooltega.

Enne praeguse olukorra kujunemist oleme Teie kaasabil juba alustanud põlevkivi optimaalse tasustamise uuringu protsessi, mis viiks muu hulgas põlevkivitööstuse olulisima ressursi tasustamise paindlikumalt kooskõlla selle lõpptoote väärtusega. Esmaspäeval avatakse uuringu hanke pakkumused. Valitsusele on kavas selle uuringu alusel muudatusettepanekud esitada 2016. aasta neljandas kvartalis. Seega on võimalik põhjalikult ette valmistatud lahendused jõustada 2017. aasta lõpuks.

Kuna olukord on nüüdseks uuringu alustamise algusega võrreldes oluliselt muutunud, mõistame vajadust võtta kasutusele lisaks kiired lahendused olukorra leevendamiseks.

Rahandusministeerium on koos Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi ning Keskkonnaministeeriumiga arutanud erinevaid põlevkivisektorit abistavaid meetmeid.

Sellega seoses soovime teie ettepanekuid: millised konkreetsed sammud ja millises mahus aitaksid Teie nägemusel reaalselt põlevkivitööstuse sektori olukorda leevendada?

Teretulnud on nii ajutise kui ka pikaajalise mõjuga sammude ettepanekud. Kui oskate hinnata ja peate vajalikuks, võite lisada ka ettepaneku oodatava mõju töökohtadele, käibele, toodangu omahinnale, konkurentsivõimele jne.

Teie konkreetsed vastused aitavad meil hinnata riigi sekkumise võimaluse ulatust ning selgitada välja meetmed, mis võiksid riigile ja kohalikele elanikele olulist tööstust reaalselt abistada.

Ootan Teie vastust võimalusel esmaspäeva jooksul.