“Praktiliselt kõik uneuuringute vajajad tulid seni Kubijale Tallinnast. Inimestel on aga kiire, mistõttu tahaksime neile lähemal uuringutega alustada,” rääkis unekliiniku juht Mae Pindmaa. Tallinnast hakatakse edaspidi patsiente Kubijale vaiksete metsade vahele järelravile saatma, samas jätkuvad seal ka uuringud.

Kolmekorruseline Villa Stahl on viimastel aastatel olnud kaheksa numbritoaga veidi kallima hinnaklassi külalistemaja, septembriks tehakse esimene korrus ümber kliinikuks. Villa Stahli nimi maja fassaadil asendatakse Villa Pintmanni nimega. Tulevikus on plaanis välja töötada spetsiaalne unekliiniku kaubamärk.

Kui palju Bastioni rõivafirma juht ja omanik Indrek Stahl omanimelise villa müügist teenis, jätavad nii Pindmaad kui ka Stahl enda teada. Pindmaade investeering majaostu, ümberehitusse ja kliiniku seadmetesse ulatub aga üle 10 miljoni krooni.

Stahli sõnul võis ta veel 18 aastat tagasi, kui Bastion loodi, tegeleda kümne eri asjaga, ja kõigiga natuke viletsasti, nüüd aga tuleb teha vähem asju ja hästi – see oli üks olulisemaid põhjuseid, miks ta otsustas villa maha müüa.

Paar päeva

Pindmaa sõnul käib Kubijal uneuuringutel aastas mitusada inimest, Tallinnas plaanitakse esimesel tegevusaastal läbi viia 400–500 uuringut. Esmane uuring maksab üle 3000 krooni ning patsient on sel ajal kliinikus üks-kaks päeva. Seejärel suunatakse ta ravile, mis võib seisneda nii ravimikuuris kui ka lihtsalt puhkuses ja lõõgastuses.

“10 protsendil elanikest oleks kindlasti seda uuringut vaja, tegelikult on mingisugune unehäire elu jooksul 50–60 protsendil inimestest,” rääkis Mae Pindmaa.

Kubija unekliiniku klientuurist moodustavad üle poole eestlased, Tallinnas pannakse rõhku aga ka välismaalaste teenindamisele.