“Ma ei mäleta, et olukord oleks kunagi nii hull olnud,” kinnitas üks linnakodanik, et kontoris olemine oli sel päeval tõsiselt ebameeldiv ja sellist linna kohal levivat sudu ja ebameeldivat lõhna ta ei mäletagi.

Ehkki Kiviõli Keemiatööstus teatas Kiviõli linna kodulehes, et 26. augustil toimunud katsetuse käigus oli kella 10-15 tehnoloogiline vahejuhtum, mille likvideerimisega tegeletakse, kinnitasid Kiviõli elanikud, et tossu tuli juba 25. augusti õhtul ja see kestis järgmise päeva õhtuni välja.

Keemiatööstuse tahke soojuskandja katsetused tunnevad kohalikud ära eelkõige just korstnast tuleva tossu ja ebameeldiva lõhna järgi. Neid katsetusi tundub olevat oluliselt rohkem kui teatatud perioodid.

Samas kinnitavad nii keskkonnaamet kui keskkonnainspektsioon, et kõik on normi piires, ning sinna kaebused sumbuvad.

“Tegemist oli seadme katsekäivitamisega, mis ebaõnnestus,” põhjendas Kiviõli Keemiatööstuse keskkonnadirektor Vahur Keerberg linna kohal levinud tossupilve. Küll ei osanud ta arvata, kas tossu on tulnud samas mahus ka enne, sest tema staaž keemiaettevõttes pole selleks piisavalt pikk. “Eelmise aasta novembrist alates küll midagi sellist toimunud ei ole.”

Tehniline rike toimus tahke soojuskandja tigutransportööris, mis hakkas tõrkuma. Kiiresti õnnestus küll see uuesti tööle saada, kuid seadme tööd enam stabiliseerida ei õnnestunud ning õhtul kell 18 tuli seade seisata, mille tõttu tekkis tehnoloogiline äkkheide kestusega 30 minutit.

Keerbergi sõnul on selge, et erisuguste seadmete käivitamine ja ka seiskamine tekitab oluliselt rohkem saasteaineid kui stabiilne töötamine.