Ärilehele kinnitasid paljud peokülalised, et laulupeol ei olnud võimalik mobiiliga helistada ning samuti puudus internetiühendus. "Kogu eilse päev jooksul ei õnnestunud EMT numbrilt helistada ei EMT ega Elisa võrgus olevatele numbritele, kuigi levisignaal oli tugev," rääkis üks peaokülastaja.

Mobiilsidefirmade esindajate sõnul on laulupeo-sarnased massiüritused mobiililevi osas keerulised, sest ülekoormus on suur, kuid kõik toimis hästi.

„Pidude piirkonda teenindas EMT-l ligi poolsada  eri tehnoloogia tugijaama. 4G võrgus toimis kõik hästi, 3G-s ja 2G-s esines mõningaid ülekoormusest tingitud probleeme, kuid selliste massiürituste puhul, kus korraga ühes piirkonnas viibib väga suur mass inimesi, võib selliseid olukordi ette tulla," ütles EMT avalike suhete juht Kaja Sepp

Elisa võrgujuht ja juhatuse liige Andrus Kaarelson selgitas aga, mida ettevõte laulupeol teistmoodi tegi ning millest õppis.

„Suutsime tagada Elisa klientidele väga hea kvaliteedi 4G mobiilse internetiga, kus ülekoormusi ei esinenud ning klientidele oli pidevalt kättesaadav 10netesse megabittidesse (maksimaalselt kuni 50-70Mbit/s) ulatuv allalaadimiskiirus, samuti ei esinenud küsimusi üleslaadimiskiirustega," ütles Kaarelson.

„Sel nädalavahetusel kogunes laulu-ja tantsupeole rekordarv külastajaid, mis tegi ka meid kogemuse võrra rikkamaks. Saime kogemuse taolise massi teenindamiseks ja seda just kõneteenuse pakkumises - 2G klientidele oli kõneteenus tagatud, 3G kõne- ja andmesideteenuse osas esines teatud määral tõrkeid kõnede alustamisel aga taolisel massiüritusel on ka mõistetav, et kõne võib õnnestuda alles teisel või kolmandal katsel.

Nimelt just siis kui on esinemistes pausid ja kui üritus lõppeb, siis inimesed hakkavad massiliselt helistama ja 3G kasutajaid on täna ka vaieldamatult kõige rohkem. On ju raadiovõrk jagatud ressurss, mis tähendab, et kui kasutajaid on teatud piirkonnas massiliselt, tekib nö virtuaalne järjekord teenuste kasutamiseks, mis alles teatud aja jooksul hajub," lisas ta.

Elisal toimus Lauluväljakul Lampserve'i valguslingi (VLC) pilootprojekt. Kaarelsoni sõnul oli see edukas ning antud tehnoloogia kasutuselevõtt laulupeoliste tarbeks õigustas ennast igati.

„Nii nagu laulupidu-laulupeolt kogub järjest enam külastajaid ja esinejaid, areneme meie omaltpoolt nii kõne- kui andmesideteenuste pakkumises ja leiame üha enam uusi lahendusi, mida osalistele positiivse kasutajakogemuse tagamiseks pakkuda. Sel aastal oli selleks koostöö Lampserve'iga. Järgmise üldlaulupeoni on meil aega, et tuua järgmised uued lahendused ja tagada sellega senisest veelgi parem kasutajakogemus," lubas Kaarelson.

Hea peokülastaja, kuidas olid rahul sideteenustega? Millise teenusepakkuja teenus oli kõige parem?