"Loodame juba septembris arutada eelnõud, mis tagaks Eestis põhimõtted, et gaasi müüja oleks erineva omanikuga kui põhivõrkude omanik," ütles Reformierakonna peasekretär Kristen Michal.

"Eesti jaoks on see majanduslikult oluline, arvestades võimalust tulevikus saada gaasi ka mujalt kui vaid põhiliselt ühelt tarnijalt - Gazpromilt."

Kui omanikud on erinevad, siis saab tema sõnul tekkida ka konkurents ning võimalus gaasi hinna alanemiseks tarbijatele. Täna on olukord kahjuks vastupidine – hind tõuseb ja tegelikke alternatiive gaasipakkumisel pole.

"Maailmas on LNG ehk veeldatud maagaas odavnenud, mistõttu oleks see Eesti inimestele ja ettevõtjatele rahaliselt ka kasulik," lisas Michal.

IRLi peasekretär Ken-Marti Vaher ütles, et täna ei tee gaasivõrgu põhiomanik Gazprom midagi selleks, et võimaldada gaasivõrgule ligipääsu ka teistele pakkujatele ja tekitada konkurentsi. Seetõttu kannatavad tarbijad, sest gaasimüüjal ei teki konkurentsist tulenevat survet hindade alandamiseks.

Majandusministeerium ja konkurentsiamet on tema sõnul juba asunud välja töötama vastavat seadusparandust gaasimüüja ja võrguomaniku eraldamiseks.

Samasisulisi ideid on koalitsioon arutanud ka varem, seda just monopolide hinnatõusu ohjeldavate seaduste väljatöötamisel. Ka Leedu on vastava otsuse valitsuse tasemel langetanud ning otsustanud täita Euroopa Liidu kolmanda energiadirektiivi, mis nõuab gaasi importija, varustaja ja ülekandevõrgu eraldamist.