Kuigi poliitikud sellest enne valimisi rääkida ei taha, kaob senine eluasemelaenu intresside tulumaksusoodustus tõenäoliselt peatselt. Otsuse vastuvõtmist lihtsustab ka praegu madalal tasemel eluasemelaenude aluseks olev euribor.

Riik vabastas kodu ostmiseks võetud laenu intressid tulumaksust 12 aastat tagasi 2003. aastal eesmärgiga eluasemeturg käivitada ja seda pikka aega ergutada. Praeguseks on see eesmärk end ammendanud, soodustus tähendab aga riigieelarvele aastas 12,2 miljoni euro suurust kulu. Rahandusministeeriumi maksupoliitika asekantsler Dmitri Jegorov nimetab seda ebaefektiivseks maksuerandiks ja selgitab, et kulu riigile on seda suurem, mida suurem on inimese sissetulek ja mida suurem on tema laen. Nii et maksuvabastuse kaotamine sobib tema kinnitusel kokku meie maksupoliitikaga ja sooviga ebaefektiivsed maksuerandid kaotada.

Eesti Pank on maksusoodustust tauninud juba vähemalt kümme aastat, sest soodustus võimendab intressitsüklit ja võib seega suurendada laenubuumi tekkimise tõenäosust. „Praegu oleks sobiv aeg selle tulumaksusoodustuse kaotamiseks,” kinnitab Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna juhataja Jaak Tõrs. Põhjus on just madal intressitase.