Inga Peterson

Enamik Eesti toiduaineid tootvatest ettevõtetest on teinud suure sammu edasi. Sortiment laieneb ja uueneb, pakendid ei jää alla mistahes Euroopa riigis toodetule, purgid ja sildid on kaasaegsed. Ka kauba kvaliteet ja maitseomadused on tarbija nõudele vastavad. Seda võib julgelt väita sügisel toimunud III Tallinna Toidumessi põhjal, kus mitmed ettevõtted nii meilt kui mujalt oma tooteid pakkusid.

Mind huvitas eelkõige kodumaine toodang aiasaadustest. Pärnumaal, Libatses asuva AS Edda tooted on 100% kodumaised. Lisaks erinevatele lihatoodetele ja piimale saab sealt osta ka puu- ja köögivilju. Toitlustusettevõttele on porgandid-kartulid juba valmis kooritud. Rabedad jääsalatid ja muud köögiviljad on kunstväetisi kasutamata kasvatatud ning nitraadisisaldus on alati normi piires.

Tallinna külje all asuv AS Sagro toodab, säilitab ja ka töötleb köögivilju. Tallinna kauplustes on juba pikemat aega olnud saada maitsvaid toorsalateid, mis pakendatud 400-500 g plastkarpidesse. Toorsalatite sortiment on tõesti suur, perenaistele meelepärane ja perele tervislik. Tavapärasele kapsa-porgandisalatile pakub vaheldust näiteks värskekapsasalat porrulauguga, porgandi- või peedisalat selleriga. Kokku valmistatakse kümmet erinevat toorsalatit marinaadis.

Tartumaa AS Salvest valmistab oma toodangu ainult kodumaisest toorainest. Kastekonservid, köögiviljamehud, salatid, naturaal- ja lõunakonservid on juba ammu eestlastele tuntud. Maitsev ja praktiline uudis on aga magus porgandipirukatäidis ja pizzakate.

Põltsamaa Felixi esindajate käest küsisin, kas hoidiste retseptuur on sama nii Eestis kui Soomes-Rootsis toodetavatel. Selgus, et Põltsamaa Felixis toodetavad kurgihoidiste kurgid on kasvatatud Eestis ning ka valmistatud rohkem eestipäraselt, see tähendab, mitte nii imal-magusa marinaadi ja maitseainetega. Ka Põltsamaa mooside ja mahlade tooraine on Eestist. "Mustsõstramoos" sai 1995. a Eesti Parima Konservi diplomi.

Mahlatootjaid on palju ja Eesti-sisene konkurents tugev. AS Rõngu Tehases valmistatavad mahlakontsentraadid olid messil meeldivaks üllatuseks. Teada-tuntud sõstra- jm kontsentraatidele lisaks toodetakse ebaküdoonia mahlakontsentraati. Ebaküdoonia on ju "Põhjamaade sidrun" ning sisaldab rohkesti vitamiine.

Lisaks eelpool mainitud köögiviljasaadustest valmistatud toodetele oli meeldivaks üllatuseks ka Põlvamaa AS-i Põlva Piim uudsed võidekreemid. Pikantne võidekreem, küüslaugu ja peterselliga võidekreem ning suitsusingi võidekreem on head saia-leiva katted ning miks mitte ka erinevate kastmete valmistamiseks.