Tootjate ettepaneku eesmärgiks on kiirendada energiaefektiivsete toodete arengut ja seeläbi vähendada üle Euroopa eralduva CO2 hulka, vahendas Electrolux Eesti esindus.

Praegu kasutusel olevad energiatähised G-st A-ni näitavad ostjatele toote energiaefektiivsust ning A-klass tähistab vastavalt energiasäästlikemat toodet. Vajaduse uue tähiste süsteemi järgi on tinginud kodumasinate kiire areng - paljud Euroopa kodumasinad on senistest energiatähistest välja kasvanud, ületades juba praegu mitmete näitajate poolest A-energiaklassi. Seetõttu on näiteks külmikute puhul ajutiselt kasutusele võetud A+ ja A++ klassid.

Lisaks soovivad tootjad tänase A-energiaklassile vastavad külmikud ja sügavkülmikud juba aastaks 2013 efektiivsuseskaalalt samm-sammult välja jätta.

Kodumasinatootjad pakuvad uueks tähistamisvõimaluseks numbrilist ning avatud lõpuga skaalat. Iga kord, kui teatud protsent toodetest jõuab kõrgeimasse skaalasse, lisatakse tippu uus klass. Numbrite muutudes nihkub ka värviskaala, millel tähistatakse sügavaima rohelisega alati energiaefektiivseimat toodet ning väheefektiivseid punasega.

Euroopa kodumasinatootjad on koondunud ühendusse CECED. See esindab peamiselt Euroopas asuvaid tootjaid, kes annavad kokku tööd üle 200 000 inimesele ning kelle käive on ligikaudu 40 miljardit eurot.