Koger & Partnerid juhi Andres Kogeri sõnul püütakse saneerimisega luua võimalused ettevõtte majandusliku seisu parandamiseks ning raskuste ületamiseks. „Saneerimistaotluse esitamise eesmärk on ühelt poolt säilitada töökohad ning teiselt poolt täita võimalikult suures ulatuses võlausaldajate ees võetud kohustused,“ ütles Koger pressiteate vahendusel.

Koger & Partnerid keeruline olukord on tekkinud mitmete asjaolude kokkulangemisel. „Majanduskriisi negatiivne mõju ehitussektorile oli oodatust suurem. Täielikult Eesti kapitalil põhineva ettevõttena ei ole meil olnud rahvusvahelistele ettevõtetele iseloomulikku puhvrit pikaajaliste kahjumite rahastamiseks. Usume, et seni konstruktiivsed suhted pankadega jätkuvad ning üheskoos leiame lahendused,“ ütles Koger.

Ettevõtte suurimad raskused on olnud seotud riigihangete lepingutega ja paindumatu bürokraatiaga. „Need vastuolud on kohtu lahendada. Paraku eelistab riik kompromissidele ja tööde jätkumisele õigusvaidlusi kohtus ning uusi ja kompromissidest tunduvalt kalleimaid hankeid“ selgitas Koger.

Saneerimise ettevalmistamisel täpsustati ettevõtte struktuuri ja nime. Kogerile kuuluv ettevõte Koger Projektijuhtimise võtab üle kõik Koger & Partnerid kohustused võlausaldajate ees ning alustab saneerimist. Väikeaktsionärid on ettevõttest väljunud ja jätkavad eraldiseisvalt teiste kinnisvaraprojektide arendamist.

Pärast saneerimistaotluse esitamist otsustab kohus saneerimismenetluse algatamise, määrab saneerimisnõustaja ning annab tähtaja saneerimiskava kinnitamiseks. Ettevõtte suurimad võlausaldajad on kohtule esitatud saneerimisavalduse ja -menetluse algatamisega nõus.

Saneerimine on majandusraskustesse sattunud ettevõtte majandusliku olukorra parandamine või normaliseerimine eesmärgiga taastada selle maksejõulisus. Seejuures rõhutab saneerimise seadus eraldi vajadust arvestada ettevõtte kui tööandja rolliga. Seadus annab ajutise iseloomuga majanduslikesse raskustesse sattunud ettevõttele võimaluse paluda kohtult kaitset võlausaldajate nõuete eest.

Saneerimise taotlemine ei mõjuta ettevõttega seotud korteriarendusprojekte, mis jätkuvad vastavalt sõlmitud lepingutele ja seatud tähtaegadele. „Kõik arendusprojektid, mis on praegu pooleli, on algusest peale olnud eraldiseisvad ettevõtted ning jätkavad vastavalt sõlmitud lepingutele ja seatud tähtaegadele. Kõik garantiid ja lepingud kehtivad,“ ütles Koger.