Riigi 8,1 triljoni dollarilisel (7,3 triljoni eurosel) aktsiaturul toimetab enam kui 90 miljonit eraisikust investorit, selgus Hiina keskdepositooriumi andmetest. Hiina komparteis on 87,8 miljonit liiget, teatas Hiina riiklik uudisteagentuur Xinhua 29. juunil ehk kaks päeva enne partei 94. sünnipäeva.

Võib kindlalt väita, et kui Mao Zedong viis kommunistid 1949. aastal võimule, ei olnud tal investorite vohamist plaanis, kuid president Xi Jinpingile valmistavad investorid keerulise olukorra. Kui läinud aastal tõusis Hiina aktsiaturg võimsalt, hüppasid kiiresti rikkaks saada soovivad investorid börsirongile. Loomulikult osteti aktsiaid laenurahaga. 

Nüüd on aga buum asendunud mulli lõhkemisega, kui juhtiv aktsiaindeks on tipust kukkunud enam kui 20%. See on muutnud investorid nõutuks ja võib veelgi halvendada aeglustuva majanduse olukorda.

„Kui inimesed saavad kõrvetada, siis tunneb valitsus survet,“ ütles Partners Capital Internationali juht Ronald Wan. „Korratu langus mõjutab Hiina majanduse stabiilsust.“ Kahe nädalaga on Hiina aktsiaturul haihtunud 1,9 triljonit dollarit ettevõtete turuväärtust.

Laupäeval reageeris börside kukkumisele Hiina keskpank, alandades intressi ajaloo madalamale tasemele. Lisaks kaaluvat valitsus börsitemplimaksu alandamist. Rahandusministeerium teatas, et pensionifondidel lubatakse nüüd aktsiaturule investeerida.

Juunikuu algusest kuni 26 juunini lisandus Hiina aktsiaturule enam kui 7 miljonit algajat investorit, kes avasid esmakordselt väärtpaberikontod. 12kuuga kuni maikuuni on Hiinas avatud enam kui 40 miljonit väärtpaberikontot.

Seevastu liitus komparteiga mullu ainult 1,1 miljonit inimest. Veel 2013. aastal oli liitujaid 1,6 miljonit.

„Mitte midagi ei ole valesti suuremate investeeringutega aktsiaturule ning säästude hajutamisega,“ ütles CLSA Aasia turgude endine tegevdirektor Fraser Howie. „Hiinaga on keeruline, kuna see, mis on toimunud viimasel kahel kuul ei mahu nimetaja investeerimine alla. See on puhas spekuleerimine.“