2009. aasta Comarket ASi (täna ABC Supermarkets AS) tootejuht tunnistas täna Liviko ja jaekettide kohtuprotsessil tunnistusi andes, et Liviko saatis talle kirja, kus kõlas väide, et Laua viina väljamüügi hind peaks olema 63,5 krooni (u 4 eurot). Teised firmad olid sellise hinna samuti pannud.

„Ma ei pidanud vajalikuks reageerida, ma ei saanud kirja mõttest aru. Meie vaatame konkurentide hindu ja otsustame selle järgi," ütles toonane tootmisjuht.

Ta lisas, et kaubanduses on paraku laialt levinud see, et tootjad soovitavad kauplusele, mis hinnaga toodet müüa võiks.

Tootejuht ütles, et nii tarbijatele kui ka jaekettidele on olulised ajakirjanduses tehtavad hinnauuringud, eriti Õhtulehe ostukorvi uuring, mida suure huviga jälgitakse. Tarbija otsib odavamat pakkumist.

„Ajakirjandus on kõige kurja juur, seal tuuakse konkreetsete toodete hinnad välja. Kõik üritavad siis hindu korrigeerida," ütles mees.

2009. aastal Järva Tarbijate Ühistu kaubandusjuhiks olnud mees ei suutnud kohtu ees alguses meenutada, milline oli tema kokkupuude Liviko ASiga. Prokurör tuletas talle meelde e-kirja, kus kaubandusjuht suhtles Liviko esindajaga. Prokurör näitas seda tunnistajale ja küsis uuesti, millist infot Livikoga vahetati. Nüüd ütles endine kaubandusjuht:

„Jah, nad kirjutasid, et on saavutatud kokkulepe. Rimi, Säästumarket, Selver ja Prisma on kokku leppinud. Märgitud oli minimaalne viina hind. Kauplustes tehtud uuring näitas aga, et hinnakokkulepet ei olnudki, hinnad ei olnud muutunud," ütles ta ning lisas, et tootja ei saa ning ei tohi jaehinda määrata.

Kohtuasja raames on süüpingis lisaks Livikole, Selverile, Rimi Eesti Foodile, Maxima Eestile, Prisma Peremarketile ja AS Helter-R-ile ka 11 füüsilist isikut. Neid süüdistatakse konkurentsi kahjustavas hinnaalases kokkuleppes. Ühte inimest konkurentsi kahjustava kokkuleppe sõlmimisele kaasaaitamises.

Süüdistuse järgi leppisid kohtusse antud ettevõtted ja nende töötajad 2009. aastal kokku, et kõige ostetavamad pooleliitrised viinad ei tohi üheski süüdistuse saanud poeketis maksta praeguses vääringus alla nelja euro.