Justiitsministeeriumi määruse kohaselt tõusevad kohtutäiturite tasumäärad suuremate, kui 2000-krooniste trahvide menetlemisel, alla 250-krooniste trahvide tasumäärad langevad ning ülejäänud määrad jäävad samaks.

Justiitsministeeriumi tsiviiltäite osakonna juhataja Sofia Ranniku sõnul on nõuete menetlemine aeganõudev ning keeruline ja toimingute hulk menetluse kestel varieerub ühest mõnekümneni. “Seni oli see aastatepikkune töö tasustatud tuhande krooniga, mis mõnevõrra vähendas täiturite indu,” ütles ta.

Tasumäärade muutmise eesmärk on tema sõnul vähendada ebaproportsionaalselt suurt tasu väikeste, kuni 250-krooniste nõuete menetlemisel ning tõhustada keeruliste nõuete täitmist, nagu elatise sissenõudmine, väljatõstmine või konfiskeerimine.

Viiendik väikesed

Väiksemad nõuded moodustavad kõikidest nõuetest ligi viiendiku ning neist enamik on politseinõuded. Ranniku sõnul puudub oht, et alla 250-krooniste nõuete menetlemine soikuks tänu tasumäära alanemisele 250 kroonilt 150 kroonile.

Ranniku sõnul hakkab täiturite tööpõld vaikselt kokku kuivama. “Õiguskuulekus kasvab ning sundtäitmisele laekub aina vähem nõudeid,” ütles ta.

Tema sõnul muutub sundtäitmise teenus võlgnekele pisut kallimaks, kuid kuna täiturite näol on tegemist kõrgelt kvalifitseeritud juristidega, on üsna loomulik, et võlgnik kannab ka kulu. “Võla sissenõudja jaoks muutub teenus veelgi kättesaadavamaks ja efektiivsemaks ning riigikassa täitub paremini,” lisas Rannik.

Pankrotihaldur Kaire Põltsi sõnul on täiturite tasumäärad pöördvõrdelises seoses tööga, mis neil teha tuleb. “Mõnel juhul võivad need tõesti kulud katta, kuid töö ei ole seda raha väärt.” Tasumäärade tõstmine on tema sõnul õige ja põhjendatud, seda eriti suurte nõuete puhul, mida menetletakse isegi üle kahe aasta ning millega käiakse kohtus.

Bürookulude mitte katmine on Põltsi hinnangul seotud ka sellega, et täituritel on tööd vähemaks jäänud, kuna inimesed tasuvad paremini nende vastu esitatud nõudeid.

Uued määrad hakkavad tema sõnul mõneti ka tööd segama. “Mida rohkem inimestelt küsitakse, seda enam see neile ei meeldi. Samas on inimestel alati võimalus asju ajada ilma kohtutäituri vahenduseta. See võimalus on neil alati olnud ning seda ka väga palju kasutatakse,” ütles ta.

Töö vastaku hulgale

Tasumäärade tõus on Põltsi sõnul vajalik, et efektiivistada täiturite tööd. “Motivatsiooni tõstmine siin faktor ei ole, töö tasu peab vastama töö hulgale,” ütles ta.

Pankrotihaldur Mati Kadak lisas, et kaks aastat kehtinud täiturite tasumäärade tariifid on tõestanud, et need kulutusi ära ei kata. “Mõningatel juhtudel on meil vaja teha toiminguid, mille tulud ei kata tehtud kulutusi,” ütles ta. Täituritele valmistavad tema sõnul enim peavalu narkomaanid, kellele politsei määrab trahvi, kuid kes maksta ei jõua.

2000. aastal menetlesid täiturid 43 672 nõuet summas üle 262 miljoni krooni, 2001. aastal 82 965 nõuet summas 395 miljoni krooni ning 2002. aastal 118 560 nõuet summas üle 552 miljoni krooni.

Kohtutäiturid pankrotihalduriteks

Kuna kohtutäiturite tööpõld õiguskuulekuse paranemise raames hakkab kokku kuivama, plaanib justiitsministeerium alates 1. jaanuarist 2004 anda täituritele ka õiguse pankrotiprotsesse menetleda.

"Pankrotihalduri tunnistuse saamiseks tuleb kohtutäituril läbida sama tee, mille on läbinud kõik seni tegutsevad pankrotihaldurid, ehk sooritada mahukas eksam," ütles ministeeriumi tsiviiltäite talituse juhataja Sofia Rannik.

Tema sõnul täituritel professionaalsusest puudu ei tule, kuna tegemist on reeglina akadeemilise hariduse saanud inimestega.

Pankrotihaldurite eksam koosneb suulisest ja kirjalikust osast. Pankrotihaldurite koja juhatuse esimehe Andres Hermeti sõnul on see üliraske, mistõttu ebaprofessionaalseid haldureid ei saagi tekkida. Pankrotihalduri määrab kohus. "Edukalt eksami sooritanud täitur peaks arvestama ka sellega, et ta peab pälvima kohtuniku ja võlausaldajate usalduse, et teda üldse pankrotihalduriks määratakse," ütles ta.

Kohtutäitur Kaire Põlts seda õigeks ei pidanud, kuna pankrotimenetlused on tunduvalt mahukamad ning igaüks peaks oma liistude juurde jääma. EPL