"Riigi kohustus on nüüd määrata hüvitis ja kui see määratakse ebaõiglaselt või kui see ei rahulda kaebajaid, siis võib sellest järgmine vaidlus tekkida," kommenteeris advokaadibüroo Glimstedt partner ja vandeadvokaat Indrek Leppik 1. veebruaril jõustunud ringkonnakohtu otsust, vahendab Äripäev.

Leppik avaldas siiski lootust, et riigiga on võimalik kokkulepe saavutada. "Vaieldud on juba üksjagu kaua," lausus Leppik, ent möönis, et samas pole riik seni kordagi nendega läbirääkimistesse laskunud. "Nüüd, kui lõplik otsus on olemas, peaks riik üheksa kuu jooksul lahenduse leidma. Kas nad selle aja jooksul ka kaebajatega ühendust võtavad, ei oska öelda."

Ringkonnakohtu otsus jäi viimaseks sõnaks. Kuna riigikohus ei võtnud 1. veebruaril menetlusse valitsuse, sihtasutuse VEB ja Eesti Panga kassatsioonkaebuseid, jäi jõusse Tallinna ringkonnakohtu otsus, mille kohaselt peab riik lahendama VEB Fondi sertifikaatide hüvitamise küsimuse üheksa kuu jooksul.

Riigi vastu alustas kohtuteed 2004. aastal viis äriühingut: AS Saare Kalur, AS Pärnu Kalur Holding, AS Akke (likvideerimisel), AS A.O.Imbi (pankrotistus 24.04.98) ja AS Tartu Lihakombinaat (pankrotistus 26.02.98). Äriühingud taotlesid, et riiki kohustataks kompenseerima VEB Fondi seni hüvituseta sertifikaadid. Leppiku andmeil on viie äriühingu kogunõue umbes 3,2 miljonit eurot (üle 50 miljoni krooni).

"VEB Fond pole Venemaalt raha tagasi saanud ega ka muu majandustegevuse kaudu mingit vara tekitanud ja seega on kõik jäänud tänase päevani pika ninaga ehk pole saanud reaalset kompensatsiooni," rääkis Leppik.