Halduskohus leidis, et Keila vallavalitsus on valesti tõlgendanud seadusi ning eksinud planeerimis- ja ehitusseaduse ning teiste õigusaktide sätete vastu.

Harju maavanem algatas Roland Pormeistri mullu juunis esitatud avalduse alusel järelevalvemenetluse Keila vallas maa erastamise küsimuses. Oma avalduses väitis Pormeister, et Keila vald on ostueesõigusega erastatava krundi suuruse määramisel rikkunud tema seadusest tulenevaid õigusi.

Järelevalvemenetluse käigus tuvastas Harju maavanem, et Lohusaare maaüksuse detailplaneeringut ei ole koostatud seaduspäraselt ning tegi Keila vallavolikogule ettepaneku planeeringu seadustega kooskõlla viimiseks, teatas Harju maavanema nõunik Kristina Mänd.

Kuna Keila vallavolikogu ei olnud nõus detailplaneeringut seadustega kooskõlla viima, oli Harju maavanem sunnitud esitama protesti halduskohtule.

Oma protestis halduskohtule märkis maavanem, et detailplaneeringu menetlemisel ei ole täidetud detailplaneeringu kehtestamise eelduseks olevat planeeringuala kinnisasjade omanike ja teiste huvitatud isikute informeerimis- ja kaasamiskohustust. Sellega on rikutud huvitatud isikute seadusega tagatud õigusi ja detailplaneeringu menetlemise aluspõhimõtteid.