Kui Läti ja Leedu elanikud peavad asendamatuimaks elektroonikaseadmeks mobiiltelefoni, siis Eesti inimeste jaoks on esikohal just teler, teisele kohale jääb mobiiltelefon ning kolmandale – arvuti. Samuti ootavad Eesti televiisorikasutajad telerite kiiret arengut, mis võimaldaks kasutada teleris arvuti ja telefoni funktsioone ja rakendusi.

83% Eesti televaatajatest vaatab traditsioonilist televisiooni iga päev, kuid 74% surfab samal ajal ka internetis – kas info otsimiseks või sotsiaalvõrgustike kasutamiseks. Kui Lätis ja Leedus pakub traditsioonilisele televisioonile enim konkurentsi internetist allalaetav sisu, siis Eesti elanike seas populaarseimaks alternatiiviks teleprogrammile on sisu vaatamine online formaadis. Praegu vaatab 32% Eesti elanikest internetist allalaetud sisu ning 42% vaatab seda online’is YouTube’i, Vimeo jms kaudu.

Üle 60% Eesti elanikest arvab, et lähiajal hakkavad inimesed aina rohkem eelistama internetist leitavat sisu (allalaadimised, online-vaatamine, Internet TV jne), et mitte sõltuda telekavast, saada rohkem valikuid ning otsustada ise, mida ja millal vaadata. Nagu selgub Samsung Smart TV uuringust, arvab 22% Eesti elanikest juba praegu, et sotsiaalvõrgustike kaudu saadud informatsioon on usaldusväärsem kui traditsioonilised uudiste allikad.

“Tuginedes Baltimaades läbi viidud uuringu tulemustele, võime lähiajaks prognoosida traditsioonilise televisiooni vaatajate vähenemist ning integreeritud lahenduste kiiret arengut. Internet ja tehnoloogilised võimalused muudavad televiisori interaktiivseks kodukeskuseks: kui praegu kasutame veel erinevateks ülesanneteks erinevaid seadmeid nagu nutitelefonid, tahvelarvutid, sülearvutid jne, siis üsna pea võtab kõik funktsioonid üle nutiteler. Vastavad tehnilised lahendused on selleks juba loodud,” kommenteeris uuringu tulemusi Samsung Smart TV brändijuht Baltimaades Elina Liepina.

Eesti elanikud ootavad televiisorite kiiret tehnoloogilist murrangut, mis võimaldaks rahuldada kõik kaasaegse inimese info- ja meelelahutusvajadused ning integreeriks televiisori internetiga.

Näiteks 64% inimestest sooviks juhtida televiisorit viibete või häälega, 69% soovib, et televiisor sisaldaks lastele suunatud interaktiivseid õppeprogramme ja rakendusi, mille abil saaks lapsed oma teadmisi parandada. 64% küsitletutest tahab, et televiisor võimaldaks internetis surfamist ning Skype’i kasutamist. Samuti soovib 65% inimestest, et televiisorit saaks ühendada ilma juhtmeteta teiste seadmetega nagu nutitelefonid, tahvelarvutid jne.

Samsung Smart TV uuring televiisori vaatamise harjumustest Balti riikides viidi läbi käesoleva aasta märtsis. Uuringu jaoks küsitleti 1500 keskmise või kõrgema sissetulekuga inimest alates 25. eluaastast.