Suur osa maailma disainprilliraame ja -päikeseprille on nimelt kahe Põhja-Itaalia firma, Luxottica ja Safilo valmistatud. Näiteks Instrumentariumi keti kaubast Eestis annavad need tootjad üle poole.

Kui odavamate prillide turul laiutavad Kagu-Aasia ja Hiina firmad, siis kallimate vallas neist itaallastele konkurente ei ole. Vähemalt esialgu. Disainprillide müügilt saab loomulikult märksa paremini teenida. Nii valmistabki Luxottica 85% toodetest Itaalias, kus firmal kuus tehast. Seitsmes asub Hiinas.

Tootmisvõimsus on ettevõtetel umbes võrdne, kuid Safilo kasvab viimasel ajal kiiremini. Kahe peale kokku valmistavad nad umbes 60 miljonit prillipaari aastas.

Ettevõtete peamiseks erinevuseks on jaemüügistrateegia ? Safilol on kauplusi üle maailma poolesaja ringis, Luxottical aga pea 5500, enamik neist USA-s. Sellest ka erinevus käibes ? Luxottica tulust ligi kolmveerand tuleb jaemüügist. Tema konkurent eelistab keskenduda hulgimüügile ? kasumimarginaalid on paremad, samuti pidavat see meeldima luksustootjatele, kes on oma kaubamärgikaupadele Safilole litsentsinud. Hulgi müües ei püüa turuosa teiste jaemüüjate arvelt ega lahjenda kaubamärki. Safilo väidabki, et firmale kuulub suurem tükk luksusprillide turust ? 43% Luxottica veerandi vastu.

Teistmoodi strateegia

Luxottica aga mõtleb teisiti. Kümne aasta eest tegi firma oma sektoris revolutsiooni, kui tungis USA suurima prillimüüja LensCraftersi omandamisega jaeturule, 2001. aastal soetas ka maailma jaeturu liidri Sunglass Hut. Viimasel ajal tegeleb Luxottica eeskätt Hiina vallutamisega, kus omandas oktoobri algul lisaks tehasele ka jaemüügiketi. Firmal on riigis praegu veerand tuhat kauplust. See arv kasvab aga kiiresti.

Safilo käibest annab umbes 55% neli litsentsitud kaubamärki ? Armani, Dior, Gucci, Ralph Lauren. Oma brändid toovad veidi üle viiendiku tulust. Luxottica toetub aga rohkem endale kuuluvatele markidele ? näiteks 1999. aastal omandatud legendaarne Ray-Ban moodustab umbes 15% käibest.

Litsentsitoodetega kaasnevad loomulikult riskid. Kui Giorgio Armanil tekkisid kahe aasta eest vastuväited Luxottica disaini ja müügipoliitika kohta, hüppas ta Safilo paati üle. Viimastel nädalatel kostab aga kuulujutte seoses Ralph Laureniga, kellega Safilol järgmise aasta lõpus leping päädib. Et Ralph Lauren peab läbirääkimisi ka Luxotticaga, on vaatlejate hinnangul ohus umbes kümnendik Safilo tuludest. Kelle kasuks valik langeb, otsustatakse ilmselt järgmise aasta algul. Aktsiaemissiooni korraldava Safilo jaoks saabus uudis üpris halval ajal.

Mõlemad ettevõtted on endiselt perekondliku kontrolli all. Luxottica on küll juba poolteist aastakümmet noteeritud New Yorgi börsil, kuid 1961. aastal ettevõtte asutanud Leonardo Del Vecchiole kuulub 70% aktsiatest. Ükski tema neljast lapsest aga firma teenistuses ei ole, nii võib 70-aastase Del Vecchio lahkudes selleski vallas muudatusi tulla.

Safilo aga naaseb 9. detsembril börsile. 1934. aastal Gugliemo Tabbacchi asutatud firma jõudis küll aktsiaturulegi oma nooremast konkurendist varem. Ettevõtet kontrollinud pere liikmete aastatuhandevahetuse paiku puhkenud tüli strateegiavaliku üle viis aga selleni, et asutaja poeg Vittorio Tabbacchi ostis 2001. aastal oma sugulased ja väikeaktsionärid välja.

Analüütikud mõtisklevad, kas Safilo aktsia järgib Luxottica trendi, kelle aktsia on viimase aasta jooksul kerkinud 69%.

Luxottica

?? Oma kaubamärgid:

Arnette, Killer Loop, Luxottica, Persol, Ray-Ban, Revo, Sferoflex, Vogue.

?? Litsentseeritud kaubamärgid:

Anne Klein, Brooks Brothers, Bulgari, Byblos, Chanel, Donna Karan, DKNY, Genny, Miu Miu, Moschino, Prada, Salvatore Ferragamo, Sergio Tacchini, Versace, Versus.

Safilo

?? Oma kaubamärgid:

Safilo, Carrera, Smith, Oxydo, Blue Bay

?? Litsentseeritud kaubamärgid:

Alexander McQueen, Bottega Veneta, Boucheron, Christian Dior, Diesel, 55DSL, Emporio Armani, Giorgio Armani, Gucci, Imatra, Marc Jacobs, Max Mara, Oliver, Pierre Cardin, Polo Ralph Lauren, Stella McCartney, Valentino, Yves Saint Laurent. Lisaks USA turul: Fossil, Juicy Couture, Nine West, Kate Spade, Saks Fifth Avenue, Liz Claiborne, J.Lo by Jennifer Lopez.