Emapuhkusele minejale asendaja leidmine on firma jaoks keerukas ettevõtmine siis, kui asendada tuleb juhti või spetsialisti. Pooltel juhtudel korraldavad tööandjad lapsepuhkaja asendamise oma jõududega, pooltel juhtudel värvatakse inimene väljast, näitas küsitlus. Esimene tee valitakse just spetsialistide asendamiseks. Kartus, et ajutise töölepinguga on raske uut inimest leida, ei pea personalijuhtide sõnul paika, sest asenduslepingutest on huvitatud näiteks paljud tudengid.

Teenindajate leidmisega raskusi pole, juhtide osas aga valitseb defitsiit ning seetõttu kulub ka koju jäänud emade abi marjaks ära, nentis Olympic Casino personalijuht Häli Siimaste. “Uusi juhte oleme leidnud seestpoolt ning ka kojujäänud teevad projektipõhiseid töid,” ütles ta.

Segased plaanid segavad

Noorte emade abi hindab ka Raudakesko AS. “Võimalusel pakume noortele emadele osalise ajaga töötamist, seda ka kodusel töökohal,” rääkis Raudakesko personaliarendusjuht Kaidi Kask. Tema sõnul teeb asendajate leidmise keeruliseks asjaolu, et noored emad tihti ei tea, millal nad soovivad tagasi tulla. Või siis teavitavad oma soovist tööle naasta väga vähe ette.

Stora Enso Timber AS-i personalispetsialisti Jaanika Tohvi sõnul jäävad nende ettevõttes lapsehoolduspuhkusele just isad. Seni pole firma asendustöötajaid värvanud ja on püüdnud olemasolevate ressursside ning ületunnitööga ülesanded katta. “Kuna meil on veel mehi lapsepuhkusele minemas, peame hakkama asendajate probleemi teisiti lahendama,” ütles Tohv.