Uusi piimaandjaid ostavad Malta farmerid leukoositõrje programmi raames, mis tähendab nakatunud karjade hävitamist ja asendamist leukoosivabade loomadega. Samas on Eesti praegu üks vähesid kohti Euroopa Liidus kust Malta loomi osta saab, kirjutab Meie Maa.

Kõljala ühistul on mullikaid peale tulemas rohkem kui enda tarbeks vaja, mistõttu on piimatootaja ka ise loomade müügist huvitatud.

“Tõulooma müük piiri taha on praegu väga tulus,” tunnistas Kõljala ühistu juht Tõnu Post, kuid ei soovinud täpsustada, kui palju maltalased ühe looma eest maksavad. “Hind on kõrgem kui Eestis,” nentis ta vaid.

Läinud aastal müüs Kõljala ühistu Maltale kuus noorlooma, tänavu juba kaksteist mullikat. Oleks ehk müünud rohkemgi, kui olnuks sobivaid loomi, millest ühistu oleks valmis olnud loobuma.

Post selgitas, et maltalaste nõudmised mullikate vanemate produktiivsusele ei ole nii kõrged kui meie endi piimafarmidel, mistõttu tagasihoidlikuma piimaanniga loomade hea hinna eest müümine on Eesti farmeritele soodne äri.

“Eks neid läheb edaspidi kindlasti veel,” viitas Post ka suurele türklaste huvile, lisades, et kui loomi pakkuda oleks, siis müügivõimalused on praegu head.

Sel nädalal otsivadki Eestist veiseid ka Türgi loomakasvatajad, kuid Saaremaalt neil praegu loomi saada ei ole.

Türgi loomakasvatajad soovivad Eestist praegu leida 180 looma, lähema paari aasta jooksul võib aga ostetavate veiste koguarv ulatuda paari tuhandeni.

Türgi soovib veiste impordiga jahutada kohalikku kõrgele kerkinud hindadega veiselihaturgu. Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu esimehe Tanel Bulitko sõnul ulatub veiseliha kokkuostuhind Türgis seitsme euro ehk enam kui sajani kroonini kilost. Eestis on hind 30 krooni ringis.