Õppelaenu saavad taotleda ülikooli, rakenduskõrgkooli või kutseõppeasutuse õpilased. 2015. aastal on õppelaenu maksimummääraks 1920 eurot.

Paljud kasutavad õppelaenu õpingute eest tasumiseks või ülikooli minekuga kaasnevate elamiskulude katmiseks, samas on Eestis täna riigieelarvelisi õppekohti rohkem kui kunagi varem. Seega on rohkem ka neid inimesi, kes võtavad õppelaenu oma igapäevaste kulutuste katmiseks, näiteks pidutsemiseks või reisimiseks. Oluliselt kasulikum on panna õppelaen raha teenima.

Õppelaenu intressiks on 5% laenujäägilt aastas, ehk keskmiselt peaks maksimummääraga õppelaenu võtnud isik maksma ühes aastas intressi 107,20 eurot ja nii igal aastal. Kui õpingud lõpetatakse kolme aasta pärast ning õppelaen makstakse koheselt tagasi, makstakse õppelaenu eest intressi kokku 321,60 eurot. Koos intressiga tuleb pangale seega tagastada 2242 eurot.

Järgnevalt toon kolm näidet, kuidas on võimalik tasuda õppelaenu põhiosa koos kõigi intressidega ning jääda sealjuures kasumisse.

Esimeseks võimaluseks on investeerida raha tähtajalisse hoiusesse. Tasub vaadata suurpankadest kaugemale ning tutvuda väiksemate finantsasutuste poolt pakutavate teenustega. Näiteks võib kasutada hoiu-laenuühistute teenuseid. Häid intresse võib leida Kodumaa hoiu-laenuühistust, Tallinna hoiu-laenuühistust ning Tartu hoiu-laenuühistust (loetelu ei ole lõplik). Näiteks võib hoiu-laenuühistu tähtajalise hoiuse tootlus olla 5-6% aastas.

Investeerides 1920 eurot kolmeks aastaks, teenib investeering tagasi 345,60 eurot. Kasumiks tagasihoidlikud 24 eurot.

Teiseks saab oma raha kasvama panna aktsiafondidesse. SEB, Swedbank ja LHV tooteportfellis on erinevaid fonde, mille hulgast võib leida 10-15% tootlusega tooteid. Eeldusel, et tootlust suudetakse säilitada, võib sellise investeeringu tulemusel teenida intressitulu umbes 864 eurot. Kasumiks juba ilusam summa 542 eurot.

Kolmandaks on võimalik raha suunata laenuturule mõne ühisrahastuse platvormi kaudu. Näiteks kasutades Omaraha, Bondora või Crowdestate teenuseid. Ühisrahastuse kaudu võib summa investeerida näiteks 32% aastatootlusega. Sama tootlusega projektidesse investeerides on võimalik kolme aasta jooksul panna taskusse intressitulu 1843 eurot. Kasum korralikud 1521,40 eurot.

Kõigi eelmainitud investeerimissuundade kasutamisega kaasneb loomulikult risk. Aktsiatesse investeerimine võib praeguses majanduskeskkonnas olla ebamõistlik, kuna investeeringu lühiajaline tootlus ei pruugi olla rahuldav.

Ühisrahastuse suurimaks probleemiks on, et investeering ei ole likviidne ning investeeringust ei saa igal ajahetkel mõistlikel tingimustel väljuda. Samas vaba raha investeerimine on alati hea võimalus oma jõukuse kasvatamiseks ning kui õpingud jätkuvad kahel või enamal järjestikusel aastal, on võimalik investeeritavat summat iga-aastaselt kasvatada.