Šveitsi kellameistritel on halvad päevad. Šveitsi kellaeksport tegi vähemalt viie aasta suurima kuise kukkumise, kuna tugev frank ja Apple Watchi nimelise nutikella turule tulek pööras turu segamini.

Mais vähenes Šveitsi kellatootjate föderatsiooni andmetel kellade eksport 8,9%, 1,71 miljardile frangile. See on protsentuaalselt suurim kukkumine alates 2009. aasta novembrist. Aasta esimese viie kuu arvestuses on eksport vähenenud 0,3%.

Šveitsi kellatootjad on hädas hindade alandamisega välisturgudel, kuna frank tõusis euro vastu rekordkõrgele. Apple’i nutikella turule tulek on vaid süvendanud tööstusharu probleeme. Järgmisel nädalal peaksid need jõudma paljudes riikides poeriiulitele. Ka Šveitsis. See võib tähendada, et kellapoed vähendavad Šveitsi kellade tellimusi.

Eriti suure löögi said Šveitsi kellade saatmine Hongkongi, kus see kukkus 34%. Rikkad hiinlased armastavad just sealt osta kellad, et saada tulu madalamatelt maksudelt.

Cie. Financiere Richemont, kellele kuulub Cartieri kellabränd, langetas Hongkongi ja USA dollari piirkonna hindasid. Märtsis tõmbas LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE’s TAG Heuer kellade hindasid Hongkongis keskmiselt 13%.