“Aasta-poolteist tagasi loobusin investeerimisest, sest see asi käis tugevalt alla,” ütles kolmanda samba investor ja Tallink Grupi nõukogu esimees Toivo Ninnas. Ta lõpetas kolmandasse sambasse investeerimise, sest summa kontol hakkas vähenema. Nüüd pole ta tükk aega vaadanud, mis tema paigutatud rahast on saanud, kuid enne investeeringute lõpetamist teenis see mitmekümneprotsendilist kasu. “Lähitulevikus vaatan järele, kuidas seal olukord on ja kas raha on tagasi tulnud. Siis vaatan edasi,” lubas Ninnas. Ta ei välistanud, et hakkab ükskord siiski kolmandasse sambasse taas investeerima, sest oma eelis on fondil olemas: 21-protsendine tulumaksusoodustus ja võimalus kasumit teenida, kirjutab Äripäev.

SEB Varahalduse juhatuse liige Sven Kunsing väitis, et viimaste aastate mahu kasvu on toetanud tublisti fondide enda tootlus, mitte klientide uued investeeringud. Kunsingu sõnul on III samba mahtusid viimase aasta-paari jooksul soodustanud kaks asja: inimesed jätkavad investeeringuid vabatahtlikku kolmandasse sambasse, mida võib seostada muu hulgas ka jätkuvate maksusoodustustega, ning teisalt kriisijärgne hea tootlus. Kunsing lisas, et aasta jooksul laekus SEB kahte kolmanda samba fondi klientidelt umbes 2 miljonit eurot (31,29 miljonit krooni), mis moodustab ligi kaheksa protsenti fondide praegusest mahust.

Teisalt lausus Nordea Pensionsi juhatuse esimees Angelika Tagel, et täiendava pensionikapitali vajadus pole klientide seas kadunud. “Inimeste huvi täiendava pensionikogumise vastu on olnud suur pidevalt, kuid majanduskriisi ajal vähenes majandusliku ebakindluse tõttu uute klientide lisandumine ja pangad pöörasid samuti tähelepanu mujale,” sõnas Tagel.

ERGO Fundsi juhatuse liikme Ege Metsandi sõnul pole III samba turupilt roosiline. Metsandi lausus, et praeguseks on vaid alla 10% teise sambasse kogujatest teadvustanud III pensionisamba vajalikkust. “Samas seab elanikkonna vananemine meile kõigile kohustuse hoolitseda üha rohkem oma sissetulekute eest pensioniealisena, sest selge on see, et vaid I sambast ei piisa normaalseks äraelamiseks ning väheseks jääb ka panusest II sambasse,” sõnas Metsandi.