Uus tööstus ehitatakse Kesk-Eestisse, kus on lehmade konsentratsioon kõige tihedam, ja alustab tootmist 2020. aasta esimeses pooles. Töötlemisvõimsuseks on arvestatud kuni 600 tonni toorpiima päevas.

Pikemas plaanis kavatsetakse see tõsta kuni 1000 tonni toorpiima töötlemiseni päevas. Piimatehas hakkab valmistama 100% ekspordiks mõeldud juustu, võid ja erinevaid pulbreid.

Uus piimatööstus maksab ca 50 miljonit eurot, millest PRIA annab 15 miljonit ja ülejäänud peab tulema pankadest.

Üks projekti eestvedajatest Märt Riisenberg rääkis Vikerraadios, et peaasjalikult peaks nende tehasesse jõudma piim, mida praegu veetakse 600 tonni kaupa iga päev Leetu. Kuna aga toorainet oleks mõistlik enne väärindada ja piim valmistoodanguna maha müüa, siis otsustasidki põllumehed endale ühistupõhise tehase ehitada.

Usutlusest ei selgunud, millistesse riikidesse ja kaubanduskettidesse uue, riigi toel rajatava tööstuse toodang müüakse ja kas toodangu järele on ka reaalset nõudlust.

Eesti praegune piimatöötlemisvõimsus on selline, et Tere suudaks iga päev võtta vastu 1000 tonni toorpiima - reaalselt jõuab sinna aga ainult 150-170 tonni -, Valio võtab iga päev vastu 530 tonni piima ja saaks õige pisut veel tootmist suurendada ja Maag töötleb ca 300 tonni toorpiima päevas.

Tere saaks oma Põlva tehases pulbriks ja muuks kaubaks töödelda kogu senini iga päev Leetu veetava piima, aga piimatootjatele ei kõlba piima Teresse müüa isegi praegu, mil Oliver Kruuda on Tere juhtimisest kõrvale tõrjutud.

Piimatööstuse rajamiseks loodud ettevõte taotleb PRIA kaudu selleks määratud investeeringutoetust esimese etapi elluviimiseks. Tehase rajamise finantseerimiseks kaasatakse pangad ja finantsinvestorid, kes liituvad ettevõttega pärast PRIA esimese taotlusvooru otsuse selgumist.

Samuti on uus piimatööstus avatud ja huvitatud partnerlusest teiste Eesti piimatootjatega, et juba lähiajal hakata kavandama töötlemisvõimsuse laiendamist ehk tehase teist etappi.

Asutatud ettevõte MilkEst AS nõukogusse kuulub Tõnu Post, Lembit Paal, Märt Riisenberg, Sulev Kuus ja Rein Nigul.

13.-17.veebruarini võtab PRIA vastu "Põllumajandustoodete töötlemise ja turustamise investeeringutoetus suurprojektide elluviimiseks".