VAKO leidis näiteks, et Väinamere Liinid ei tõendanud hankemenetluses, et tema käsutuses on hankelepingu täitmise tagamiseks rahalisi vahendeid vähemalt 5 000 000 eurot. See oli aga üks hankele kvalifitseerumise tingimusi.

Samuti ei suutnud Väinamere Liinid esitada MKM-ile kinnitust, et lepingu algusajaks ehk 1. oktoobriks 2016 on neil olemas nõuetele vastavad neli parvlaeva. "Väinamere Liinid OÜ kinnitab sõnaselgelt, et 01.10.2016. a on tema omandis või kasutuses kolm, mitte neli hankedokumentide nõuetele vastavat reisiparvlaeva. Neljanda reisiparvlaeva valmimise aeg ei ole teada," seisab komisjoni selgitustes.

Surveavaldus MKM-ile

Leedo firma esitas hankes hoopis ise tingimuse, et nad saavad neljanda laeva olemasolu lubada vaid juhul kui riik sõlminuks nendega lepingu juba 1. oktoobril 2014. VAKO arvates on sellise tingimuse seadmine pakkuja poolt vastuolus riigihangete seadusega ning seda võiks käsitleda lausa Väinamere Liinide poolse surveavaldusena MKM-ile.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) teatas septembris, et rahvusvahelisele hankele mandri ja saarte vahel laevaliikluse korraldamiseks laekus tähtajaks küll üks pakkumus Väinamere Liinidelt, kuid pakkuja ei vastanud kvalifitseerumistingimustele. Seega alustas MKM vedaja leidmiseks otseläbirääkimisi. Nüüdseks on jõutud otseläbirääkimistega hanke võitjaks kuulutada juba riigifirma Tallinna Sadam, kuid vaidlused  käivad veel ka esimese hanke üle.

Vjatšeslav Leedole kuuluva Saaremaa Laevakompanii (SLK) tütarfirma Väinamere Liinid vaidlustas MKM-i otsuse Leedo firma kvalifitseerimata jätmisest, sest leiti, et "põhilised mittekvalifitseerimise põhjused olid juriidilist ja administratiivset laadi, mitte seotud MKMi poolt seatud hanketingimuste sisulise mittetäitmisega".

Vaidlused pole lõppenud

SLK juht Tõnis Rihvk ütles toona, et SLK usub omapoolse pakkumise realistlikkusse ja vastavusse varem esitatud nõudmistega, kuid see kuulutati mittekõlblikuks suuresti bürokraatlike, mitte sisuliste argumentide tõttu.

Majandusministeeriumil on aga vaielda veel ka teine vaidlus ja seda rahandusministeeriumiga. RM leidis eelmisel nädalal, et MKM peaks otseläbirääkimistega hanke tulemuse tühistama, sest MKM ei põhjendanud sellise hankemenetluse liigi valikult pädevalt.