EKOMAR on kõige mahukam ja olulisim aasta andmeid hõlmav statistikatöö, mille põhjal koostab Statistikaamet ettevõtluse ülevaateid ja saab sisendit majanduskasvu hindamiseks, teatas statistikaamet.

Kui ettevõte esitab oma majandusaasta aruande äriregistrile, siis selle põhjal on keskmiselt 80% tema EKOMARi küsimustikust statistikaametile eeltäidetud ning eeltäitmist on siiani saanud kasutada ligi 88% andmeesitajate puhul.

Sellest hoolimata esitab EKOMARi tähtajaks alla kolmandiku ettevõtetest ning tänavune aasta polnud erand. Andmete järelkorje tõstab küsimustiku laekumisprotsendi 70-protsendini, ent on aja- ja ressursimahukas nii andmeesitajale kui ka -kogujale.

„2016. aastal peab EKOMARi küsimustiku esitama ligi 8000 ettevõtet,“ selgitas Statistikaameti peadirektor Andres Oopkaup.

„Tänavu hajutasime esimest korda EKOMARi esitamise tähtaega ja sõltuvalt ettevõtte tegevusalast jääb see vahemikku 1.–8. juulini, samas nende ettevõtete hulgas, kelle tähtaeg oli 1. juulil, oli laekumisprotsent ikkagi napilt 30% piiri peal,“ lisas ta.

„Igal aastal oleme ettevõtetele selgitanud nii andmete esitamise vajalikkust kui ka vähendanud nende halduskoormust,“ ütles Oopkaup.

„Pikaajaline trend EKOMARi tähtajast mittekinnipidamisel ning kogutavate andmete madal ja visa laekumine sundis Statistikaametit tänavu andmete esitamatajätjate suhtes sunniraha rakendamise jutuks võtma,“ selgitas ta.