“See on oluline otsus. Eesti loomakasvatajad ei pea enam konkureerima välismaiste lihatööstuse jäätmetega,” ütles Eesti Lihatöötlejate Assotsiatsiooni (ELA) tegevdirektor Meelis Trumberg.

Vorstis võib

Trumbergi sõnul võib nüüd teistest liikmesriikidest Eestisse tuua vaid kuumtöödeldud MDM-i, mis tähendab, et seda tuuakse vorstide või muude toodete koostises. Nüüd võivad Eesti tarbijad olla kindlamad, et meil toodetud vorstid ja viinerid hakkavad rohkem liha sisaldama.

“Kui vorstitoodete hind peaks nüüd tõusma põhjendusega, et ei lubata kasutata MDM-i, siis on see ebaõige. Mõned ettevõtted peavad lihtsalt leppima väiksema kasumiga. See on keeruline neile, kelle omanikud on mere taga ja ootavad firmadelt kasumit,” lisas Trumberg.

Valga Lihatööstuse peadirektori Elmut Paaveli sõnul on see positiivne uudis, kui reeglid EL-is ühtlustuvad.

MDM-i sisseveo keelustamine puudutab kõige valusamini Rakvere Lihakombinaadi Valla toodanguseeriat. Nüüd tuleb neil juhatuse esimehe Olle Hormi sõnul MDM-i sisaldavate toodete retseptid üle vaadata ja osaliselt asendada.

“See tekitab meile probleeme, aga me saame hakkama,” ütles Horm ja lisas, et hetkel saab tootmist jätkata olemasolevate MDM-i laovarude arvelt, aga tuleb leida uus tarnija.

Firmal on valmis vorstikesti laos rohkem kui 500 000 krooni eest, mis tuleb maha kanda. Kuna Eestis on ainuke MDM-i tootja Tallegg, siis loodetaksegi osa koguseid saada sealt.

“Meie jaoks tähendab MDM-i importimise keelustamine toodete hinnatõusu. Kas me selle tarbijatelt tagasi küsime, ei oska öelda,” lisas Horm.

Endale piisab

Talleggi turundusdirektori Kaarel Karu sõnul piisab täna toodetud MDM-st põhiliselt oma toodete valmistamiseks. Vaid väike osa müüakse Rakvere Lihakombinaadile. Käesoleva aasta kevadel investeeris ettevõte ligi 2 miljonit krooni MDM-i tootmise uuendamiseks ja kvaliteedi parandamiseks.