Majandusministri nõunik Maria Alajõe ütles BNS-ile, et reedel sõlmitud leping hakkab kehtima 1. aprillist ning leping võimaldab kokku leppida ka kõneluste alustamise Suncoriga.

Alajõe sõnul on Uustalu varem töötanud ka majandusministeeriumi keemiatööstusettevõtetega ning omab põlevkivikeemiaalast haridust.

Uustalu lahkub uue tööülesande tõttu Viru Keemia Grupi nõukogust, lisas Alajõe.

Suncor kavatseb Eestisse rajada põlevkiviõli tootmise tehase, Suncori koguinvesteeringuks kujuneks ligi 10 miljardit krooni.

Majandusminister Mihkel Pärnoja teatel algavad kõnelused põlevkivitarnete tagamise üle, maa, keskkonnatingimuste ja osaliselt ka projekti finantseerimise üle.

Seniste konsultatsioonide käigus on Suncor pakkunud välja põlevkiviõlitehase rajamise kahes etapis.

Esimeses etapis käivitaks Suncor ühe tootmisseadme, mis tarbiks aastas viis miljonit tonni mäemassi ehk umbes 4,2 miljoit tonni põlevkivi.

Teises etapis tarbiks ettevõte kokku 20 miljonit tonni mäemassi, mis ületab poole võrra Eesti Põlevkivi praegust aastatoodangut.

õlitehase esimese etapi käivitamisel saaks Suncori tehases tööd 100-200 inimest ning see tagaks töö 1500-2000 kaevurile, millele lisanduksid uued töökohad ka teenindussfääris.

Pärnoja sõnul oleks hea tulemus, kui Suncor käivitaks tootmise 2003. aastal.