Politsei- ja piirivalveamet (PPA) esitleb täna õhtul moenädalal Tallinn Fashion Week uusi vormirõivaid, mille esimesed töötajad peaksid selga saama juba järgmisel suvel. Vorme uuendati viimati 15 aastat tagasi, need on ajale jalgu jäänud ning politsei ja vormiarendaja on ajakohastamise üle uhked. Ent suurt pidu varjutab riiete tootmise hankel osalenute pahameel, sest konkurendid näevad, kuidas politsei tahab nende silme all mängida tootmishanget kätte samale firmale, kes tegeles näidiste väljatöötamisega. Märksõnadeks ebareaalselt lühikesed tähtajad ja nende tähtaegade ületamisega kaasnevad ulmelised trahvisummad, mis võtavad ära igasuguse konkureerimisisu. Näiteks kui võitja ületab tarnetähtaega, tiksub talle trahvi täpselt 10 000 eurot päevas. Lohutuseks lisatakse lepingus, et trahv ei saa ületada 20% kogu hanke maksumusest – see teeb trahvisummaks 1,4 miljonit eurot.

Politsei- ja piirivalveamet kulutab oma 5000 töötaja vormiriietuse uuendamiseks järgmise kuue aasta jooksul ligi 10 miljonit eurot. Kahte eri hanget hõlmav suurprojekt on Eesti riigiinstitutsioonides esmakordne. Kui eelmisel aastal selgitati välja eraldi vormiriietuse arendaja, kelleks sai Rootsi firma tütarettevõte A. La Carte Uniforms OÜ, siis praegu käib nn täisteenuse hange, mis tähendab hanke võitjale hinnanguliselt 9,5 miljoni euro suurust lepingut kuueks aastaks.

Esimesed 2550 välivormi peavad valmis olema 1. juuliks 2016. Ent pakkujad osutavad, et kui arvestada, et pakkumuste esitamise tähtaeg on alles 2. novembril, seejärel neid hinnatakse ja valitakse võitja ning arvestama peab ka vaidlustamisaega, saab võitja heal juhul lepingut täitma hakata detsembris. Sellele peab lisama kaks kuud näidiste valmistamise ja ülevaatamise aega. Nimelt peab tootja ühe kuu jooksul pärast lepingu sõlmimist tegema valmis välivormi näidise ja kahe kuu jooksul sisevormi näidise (sh materjalide ostmine). Ühte komplekti kuulub u 20 eraldi toodet. Pakkujad protestivad, et nii lühikese ajaga suudab näidiseid teha üksainus konkurent – ikka seesama A La Carte Uniforms, kes on ju juba varem näidiseid teinud.