Osa Dvigateli erastamiseks loodud konsortsiumi liikmetest kaebab konsortsiumi tegevuses osalenud Mainori kohtusse, ütles investeerimisfirma Wam & Son juht Vladimir Mukasei.

"Wam & Son ning Eesti Talleks on esitanud nõude Mainori vastu, et see kompenseeriks neile erastamisel tekkinud kahju, kuna leping jäi Mainori süül alla kirjutamata," ütles Mukasei. Ta ei nõustunud kommenteerima nõutava kahjusumma võimalikku suurust.

Wam & Soni jurist kinnitas, et Dvigateli erastamiseks loodud konsortsium oli moodustatud juriidiliselt ebakorrektselt. "Juristid soovitasid mul lepingule mitte alla kirjutada, ning ma ei teinud seda, kuigi ma toetan konsortsiumi ideed põhimõtteliselt," ütles Mukasei.

Dvigateli erastamiseks moodustatud konsortsiumi kuuluvad Tallinna Pank ning aktsiaseltsid Mainor, Wam & Son, DviTal, Eesti Talleks ja Eesti Gaas.

Mukasei: Konsortsiumi pole olemas

Mukasei sõnul moodustas Mainor erineva poliitilise ja majandusliku suundumusega firmadest liidu vaid erastamiskonkursi võitmiseks. "Konsortsium ei ole kordagi kokku tulnud ega ühiselt edaspidiseid tegevusplaane arutanud," sõnas ta. "Põhimõtteliselt pole konsortsiumi kui sellist olemas ega ole ka kunagi olnud. Oli vaid rea firmade soov osaleda ettevõttes, mis oleks hakanud juhtima Dvigateli."

Mukasei sõnul polnud selge, milliseid ülesandeid oleksid konsortsiumi erinevad liikmed täitma hakkama pidanud; kindlaks määratud polnud ka tehtavate sissemaksete suurus, vastutuse ega riski jagunemine. "Konsortsiumi osaliste vahel polnud ühtegi lepingut peale kahe lepingu, mis oli sõlmitud vastavalt Mainori, Wam & Soni ja DviTali vahel ning Mainor, Wam & Soni ja Eesti Talleksi vahel," lisas ta. "Mainori peamine idee näis olevat soov võita erastamiskonkurss ja saada aktsiate kontrollpakk."

"Mainori juht ülo Pärnits soovis oma väitel teha lobbytööd valitsuses ja Erastamisagentuuris, et sealseid inimesi vajalikus suunas häälestada," ütles Mukasei. "See võis olla ka bluff."

Mukasei nimetas Mainori erastamiskonsortsiumis osalemise strateegiaks püüdlust koondada konsortsiumi Mainorile lojaalseid firmasid ja eraisikuid ning nii saada saada kontroll ettevõtte üle ja aktsiate kontrollpakk rahaga riskimata.

"Mainor ja DviTal ning kummagi firma juhtivtöötajad ei kulutanud erastamise käigus ühtegi rooni oma raha," väitis Mukasei. "Erastamisel tekkinud kulud oli kavas katta riigile kuuluva Dvigateli varade arvel."

Mõnedel andmetel on prokuratuur algatanud kriminaalasja mõne DviTali juhtkonda kuuluva Dvigateli juhtivtöötaja vastu. "Konsortsiumis meie partnerina osaleda soovinud DviTali juhtkond kantis oma firma varadesse üle RAS Dvigateli vara, mida me oleksime pidanud koos erastama hakkama," ütles firma Wam & Son juhatuse esimehe asetäitja Ardo Kamratov. "Mainorile on sealne olukord tuttav, kuid nad pole kuidagi reageerinud."

Dvigatel sai suurtellimuse

AS Mainori juhatuse esimees ülo Pärnits nimetas firma Wam & Son süüdistusi loogikavastasteks. "Kui oleksime tahtnud Dvigateli aktsiate kontrollpakki endale saada, oleksime ka lepingule alla kirjutanud," ütles ta.

Pärnitsa sõnul oli Mainori loobumine konsortsiumis osalemisest tingitud eetilistest probleemidest. "Me ei saanud alla kirjutada lepingule, mis ei oleks garanteerinud konsortsiumi tegevust," selgitas ta. "Tahtsime luua konsorstiumi näol ühisfirmat, mis paneks Dvigateli tegelikult tööle."

Pärnitsa sõnul soovis Mainor, et enne erastamislepingule alla kirjutamist oleks olemas juriidiline tagatis selle kohta, et aktsiad jaotuvad hiljemosapoolte vahel nii nagu kokku lepitud ja äriplaanis kirjas.

"Dvigatel sai Saksamaalt hämmastavalt suure pakkumise kümne miljoni konteineri metallkesta valmistamiseks, mis annaks tehasele kümneks aastaks tööd," ütles Pärnits. "On loota ka teisi suuri pakkumisi ning me tegelema tellimuste otsimisega edasi."

Pärnitsa sõnul on Mainori eesmärgiks Dvigateli erastamisel konsortsiumi loomise algusest peale olnud koondada Eestis jõude, mis oleksid võimelised tehast juhtima. "Me ei taha, et see läheks välismaalaste kätte, kuid selline oht on reaalselt olemas."

Erastamisagentuuri (EEA) peadirektor Väino Sarneti sõnul pole olukord, et erastamisleping jääb erastajate omavaheliste lahkhelide tõttu sõlmimata, erakordne.

EEA kandis RAS Dvigateli erastamisjääkide nimekirja, sest erastamiskonkursi võitnud kuuest firmast koosnevas konsortsiumis tekkisid lahkhelid ning ostu-müügi leping jäi alla kirjutamata. Wam & Son esindaja kirjutas 27. oktoobril ja 3. novembril ühepoolselt ostu-müügi lepingule alla.

TARMO MüüRSEPP