“Kahe aastaga oleme kogunud umbes 3000 külmkappi,” ütles keskkonnauuringute keskuse asedirektor Margus Kört. Tema hinnangul on Eesti kodudes freooniga külmkappe siiski järel veel tuhandeid.

Keskkonnaministeeriumi ja Eesti keskkonnauuringute keskuse kampaania “Too oma kasutatud külmik meile” käigus teavitati tänavu juba teist suve, miks on vaja hoida osoonikihti, kirjutab Eesti Päevaleht.

Freoon avastati 1928. aastal ja seda peeti “imegaasiks”, sest see oli püsiv, mürgitu, mittekorrodeeruv ning tuleohutu. Alles 1974, kui freoon oli kogu maailmas laialdaselt kasutusel, avaldasid USA ja Hollandi klimatoloogid teooria, et inimeste loodud kemikaalide lagunemine hävitab osoonikihti.

Kuigi kogumiskampaania on lõppenud, saavad inimesed oma vanu külmkappe jätkuvalt freoonikogujatele tasuta ära anda. “Tuleb teatada kohalikku keskkonnateenistusse. Kui piirkonna peale koguneb juba 5–10 külmkappi, tuleb auto järele ja viib need ära,” ütles Kört.

Kuna Eestis maksab tonni gaasi hävitamine keskmiselt 70 000 krooni, on seda odavam saata hävitamisele Norra ja Rootsi põletustehastesse.

Järgmise viie aasta jooksul loodavad Eesti keskkonnakaitsjad kokku koguda kuni sada tonni freooni.